Összes oldalmegjelenítés

2013. május 25.

Q10: Ubikinol az igazi! – Ubikinon az előanyaga.

20 éves korunkig növekszik a sejtjeink energiaellátását katalizáló Q10 ubikinol koncentrációja.Ebben a tekintetben is 20 évesen vagyunk a csúcson, de nemcsak a  húszéveseké a világ  különösen akkor nem, ha Q10 ubikinol (2006 óta lehetséges) szedésével fékezzük a hanyatlást! 20 éves korunk után a Q10 koncentrációja szervenként különféle lefutás szerint csökken.

Az 1. ábra szemlélteti, hogy az általános csökkenést a Q10 ubikinol szedése nagyon fékezheti. Sokkal (kb. 8-szor) jobban, mint az először megismert és mintegy 30 évig elterjedt ubikinon változat, amelyet a túlnyomó többség még manapság is használ, különösen hazánkban.
Utolsó frissítés: 2013.12.30.
Tartalomjegyzék
A Q10 két (redox) formájának a hasonlóságai, eltérései és kémiai elnevezései
A koenzim Q10 elnevezéseihez
A családi neve: Q10, a keresztneve: ubikinol, vagyis a teljes neve: Q10 ubikinol
Az ubikinol az igazi! – Az ubikinon csak az előanyaga!
A felszívódás és a gyógyhatás javítása
Miért gyártanak, árulnak és vásárolnak még ubikinont az ubikinol helyett?
Q10 ubikinol – és nemcsak a húszéveseké a világ!
Saját modell a sejtszintű folyamatok összefoglalására
Az ubikinol vásárlási lehetőségei
FÜGGELÉK: Az oxidáció és redukció ellentétpárja
Kapcsolódó irodalom
******************
A szervezetünkben a Q10 mintegy 96%-a redukált állapotú aktív ubikinol formában van jelen és csak a maradék az oxidált állapotú "kiégett" ubikinon, amelyet először fedeztek fel (1957 körül) és tettek közismertté. A koenzim Q10 (röviden: CoQ10 vagy csak Q10) megjelölést még manapság is használják mindkét redox állapotra, pedig célszerű volna a pontosító megkülönböztetés, hiszen a hatásait tekintve a kettő teljesen ellentétes, mint a tűz és víz (vagy mint a sav és a lúg). A két névnek (magyarban) csak az utolsó betűje különbözik, de az egyik redukáló, a másik (pont ellenkezőleg) oxidáló hatású. A étrend-kiegészítő tablettaként pedig az ubikinol 8-szor hatékonyabb, mint az ubikinon, a mértékadó bioaktivitási elemzések szerint. 

A Q10 két (redox) formájának a hasonlóságai, eltérései, szerkezeti képletei és kémiai elnevezései

A Tokiói Egyetem tankönyvi ábráját adaptálva, a 2. ábra a összefoglalóan mutatja a koenzim Q10 két (redox) formájának a hasonlóságait és eltéréseit a szerkezeti képletek, a kémiai elnevezések és a jelölések tekintetében.
2.ábra
  
Az 1957-ben felfedezett ubikinon (ubiquinone) a teljesen oxidált forma. Ez még csak félkész „termék”, csak egy előanyag a szervezet által közvetlenül felhasználható „késztermékhez”, vagyis a hidrogénnel redukált formájú ubikinol előállításához. Az ubikinont nemcsak az emberi szervezetben kell átkonvertálni ubikinollál, hanem az ubikinol étrend-kiegészítő termék gyártásában is, amelynél a közbenső termék (a gyártás első lépcsője) az ubikinon.

A 2. ábra baloldalán az oxidált forma fő jellegzetességét a legfelül és legalul levő oxigén mutatja, amelynek a kettős kötést jelző két vonala közül az egyik (a balról a jobbra menő) piros nyíl kezdőpontja. A 2. ábra jobb oldalán látható ubikinol szerkezeti képletében az oxigén piros vonallal ábrázolt kötésébe már a piros nyíl végén látható hidrogén kerül (amely közismerten erősen redukáló hatású).

A Kaneka cég által 2006-ban bevezetett forma elnevezése ubiquinol (magyarosan: ubikinol). Jele: QH (vagy néha Q+, QH2, QH, CoQH2 is). Ez 8-szor hatékonyabb, nagy bioaktivitású, kész forma az emberi szervezetben és étrend-kiegészítőként is.

A teljesen oxidált (QO) vagy redukált (QH) stabil redox állapoton kívül van egy közbenső instabil állapot is. Neve szemikinon, másképpen: ubiszemikinon, semiquinone radical. Jele: CoQH.

A koenzim Q10 elnevezéseihez

A koenzim Q10 elnevezés már utal arra, hogy itt egy biokatalizátor enzimről van szó és csak az olyan folyamatok lejátszódását segíti elő, amelyek egyébként is végbemennének, de lényegesen lassabban. A ko előtag viszont arra utal, hogy más enzimekkel is képes kooperálni a többféle fehérjéhez való kapcsolódás során, így többféle enzim alkotójává válhat.


A Q betű a quinone (1,4-benzoquinone) nevű kémiai csoport rövidítése, a 10-es szám pedig arra, hogy a molekulában levő izoprén (isoprenyl) alegység tízszer ismétlődik meg az emberben döntő többségben jelenlevő formájában. Más esetekben ez nem így van, például a patkányokban a Q9 molekula dominál (ezért nem is lehetnek eléggé meggyőzőek a Q10 hatást elemző patkánykísérletek).

Amikor 1957-ben a tudósoknak először sikerült izolálniuk ezt az anyagot, ubiquinone (ubikinon) kémiai nevet adták neki. A névben az ubi előtag az ubiquitous (ubiqusita) szóra utalt, aminek a magyar jelentése: mindenütt jelenlevő, mindenütt előforduló (angolul kifejezés még az omnipresent is). Ez az előtaggal utaltak arra, hogy az ubiquinone a természetben szinte mindenütt (minden élőlényben és sokféle tápanyagban) megtalálható, még az olajos magvakban is.

A koenzim Q10-et az európai piacra elsőként bevezető Pharma Nord vállalat Bio-Quinone Q10 terméke 1990-ben jelent meg és azóta világszerte az egyik vezető Q10 termékké vált. Pharma Nord cég az ubiquinol tartalmú étrend-kiegészítőjét uniquinol márkanévvel védte le (a betűszínek utalnak az elnevezések apró eltéréseire). Itt az uni előtag talán a szintén mindenütt jelenlevőt jelentő univerzális szó első 3 betűjére utal.





A családi neve: Q10, a keresztneve: ubikinol, vagyis a teljes neve: Q10 ubikinol

Egy hasonlattal, a Coenzim Q10, rövidebben CoQ10 vagy Q10 úgy is tekinthető mint személyeknél a vezetéknév (családnév), amely még nem a személy teljes neve. Csak ezt használva esetleg egy családról, itt az Q10 vegyületek családjáról beszélünk, ami akkor jogos, ha a család minden tagjára érvényes megállapításokat teszünk. Ha csak egy családtagról van szó, akkor annak a családtagnak meg kell adni keresztnevét (utónevét) ahhoz, hogy értelmes legyen a mondanivalónk.

Ugyanis általában (a magyarban) a családnevet követő utónév (keresztnév) megadásával lesz teljes a megnevezés. Ez esetben az ubiquinone (ubikinon) vagy az ubiquinol (ubikinol) kémiai eredetű utónév (keresztnév) megadásával lesz teljes a megnevezés.

A kereskedelmi gyakorlatban viszont ha egy termék leírásában csak Coenzim Q10, CoQ10 vagy Q10 szerepel akkor az általában a hagyományos, „elsőszülött” ubiquinone (ubikinon) hatóanyagot jelenti, mivel három évtizedig a Q10 csoport/család csak ezzel a hatóanyaggal került forgalomba. Manapság már ez már a megtévesztés eszköze is lehet.

Jellemző, hogy az ubiquinol (ubikinol) kémiai hatóanyagot tartalmazó termékeknél a gyártók büszkén kiírják a teljes nevet, vagyis az ubiquinol (ubikinol) keresztnevet (utónevet) is, ami egyben magyarázat arra is, hogy miért kerül az termék (fajlagosan) többe, mint a pusztán csak a Q10 családnevet tartalmazó kapszulák, amelyek biológiai haszonértéke sokszor csak nyolcad annyi, mint az ubikinolé.

Az ubikinol az igazi! – Az ubikinon csak az előanyaga!

Az emberi testben reduktáz enzimek vannak, amelyek kiválasztják az ételből és az étrend-kiegészítőkből szervezetbe jutott ubikinont és átkonvertálják azt  ubikinol (QH2) formájúvá, amely biológiailag közvetlenül, gyorsan és jól hasznosul. Ezért van az, hogy a vérben keringő és  a szövetekben elraktározódott Q10 koenzim 96%-a ubikinol, amelyet minden testszövet annál jobban igényel a sejtszintű energia termeléshez, minél jobban vagy többet dolgozik. Ezért az ubikinol legnagyobb, (legintenzívebb) felhasználója a szív, vese, máj és agy.

Mivel a Q10 molekula teljesen redukált és oxidált (red-ox) formában is képes létezni, ezért igen erős antioxidánsként is lehet – a redukált ubikinol formájában. Az ubikinol a legerősebb (zsírban oldódó) antioxidáns, a kevés zsírban oldódó antioxidáns közül, amelyek közé tartozik az E- és az A vitamin is. Az ubikinol  nemcsak önmagában erős antioxidáns, hanem más antioxidáns anyagok (például, C-vitamin és E-vitamin) hatását is erősíti. Az ubikinol visszaállítja az E-vitamin aktív formáját, miután a vitamin a szabad gyökök semlegesítése közben oxidálódik ("kiég"). Ez a vegyület a zsírokban és a fehérjékben gátolja az oxidáció beindulását és továbbterjedését. A vérben keringő ubikinol az LDL oxidálódását megakadályozza, így előnyös hatást fejt ki az érrendszerben is.

A 2. ábra jobboldalán mutatott két hidrogén (H) konvertálja át az ADP molekulákat az energiatermelő ATP molekulákká vagy hatástalanítja („lövi ki”) a szabad gyököket, amelyek képesek lennének a sejteket oxidálni, öregíteni, „elrozsdásítani”, sőt rákossá alakítani is. Egy hasonlattal élve, ez két hidrogén (H) olyan nagy tűzerejű eszköz ott, mint egy harci jármű két fegyvere. Ez illusztrálja a 3. ábra.
3.ábra

A hidrogéntöltények kilövésével az ubikinol fegyvere kiürül, de azt a ubikinont ubikinollá konvertáló természetes enzimfolyamat képes újratölteni, újraélesíteni biológiailag újra aktív ubikinollá.

A hidrogénfegyverekkel ellátott ubikinolból az ember fiatal korában még van elég az energiatermelő ATP molekulák előállításához és a szabad-gyökök nagy részének a kilövésére. Idősebb korban az ubikinon-ubikinol konverzió hatásfoka egyre romlik, vagyis a vérplazmában és a szövetekben az aktív ubikinol koncentrációja egyre csökken, különösen akkor, ha vérzsírokat csökkentő prevenciós szívgyógyszerként sztatint is szed valaki. A sztatin ugyanis nem eléggé szeletív, mert nemcsak a koleszterin szintézisét fékezi, hanem az ubikinolét is. Mindez a tragikus fejlemény akkor történik, amikor életbevágóan szükség lenne az aktív ubikinolra!

Az érelmeszedés ellen, különösen az idősebb korban, egyre tömegesebben – legtöbbször orvosi figyelmeztetés nélkül felírt (!) és Q10 nélkül – szedett sztatinok tehát lecsökkentik a vérben keringő és a testszövetekben elraktározott ubikinol mennyiségét is. A sztatinok ezzel nemcsak az energiaellátásuk egy részétől fosztják meg a sejteket, hanem a szabad gyökök ellen (redukcióval) támadni képes hidrogénfegyverektől is.

A felszívódás és a gyógyhatás javítása

Az ubikinol hidrogénfegyverei nemcsak az emberben, hanem a termék-előállítás során is működni akarnak abban a tekintetben, hogy az ubikinol erősen redukáló aktív anyagként sok mindent „megmarhat” azokban a közegekben, ahol gyengébben kötött oxigént talál, ami pedig sok helyütt van. Ezért nem könnyű a gyártása és nem könnyű az olyan étrend-kiegészítő termék elállítása sem, amely (önpusztító reakciók nélkül) megússza a tápcsatornában való előrehaladást. Ha ez nem volna lehetséges, akkor csak injekció formában lehetne adni, ami viszont egy étrend-kiegészítő esetében igen nagy hátrány lenne.

A termék alapvető problémája tehát a jó felszívódás és biohasznosulás, amelynek az érdekében számos megközelítést vizsgáltak, és különböző készítményeket és formákat fejlesztettek ki, nitrogén védőgázt is alkalmazó gyártási műveletekben. A felszívódás módját és a hatásosságot általában javítja a részecskeméret csökkentése, esetleg mikro vagy a nano mérettartományba. A Q10 esetében ez a megközelítés még nem volt olyan sikeres, mint az olajbázisú emulziós rendszer használata, az emésztőrendszerből történő felszívódás elősegítésére és a biohasznosulás javítására. A gyógyszerhatás növelésében sikeresnek mutatkozott a vízoldhatóság javítása is.

Miért gyártanak, árulnak és vásárolnak még ubikinont az ubikinol helyett?

Az ubikinol az oxidált formájú ubikinonhoz képest a hatását nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

Mérések tanúsága szerint csak 150 mg ubikinolra volt szükség ahhoz, hogy a Q10 vérszintje 3,96 mikrogramm/ml legyen. Ugyanilyen vérszint eléréséhez 8-szor nagyobb mennyiségű, vagyis 1200 mg ubikinonra volt szükség. Ez azt jelenti, hogy egy 30 mg-os ubikinol kapszula bevétele, 240 mg ubikinon (CoQ10) fogyasztásával ér fel! A másik irányból megfogalmazva egy 60 mg-os ubikinon kapszula bevétele csak 7,5 mg ubikinol fogyasztásával egyenértékű! Erre érdemes figyelni az árarányok mérlegelésekor is, mert a Q10 étrend-kiegészítők nem olcsók.

Ugyanannyi mg-ra vetítve az ubikinol/ubikinon áraránya néhányszoros (2-4-szeres) szokott lenni, a hatásarányuk azonban közel nyolcszoros, ezért legtöbbször megéri venni a látszólag (ugyanannyi mg-ra vetítve) drágább ubikinolt, mint az olcsóbbnak látszó ubikinont, amelyet a fogyasztók megtévesztésére egyszerűen csak Q10 (CoQ10, koenzim Q10) vagy a lényeget nem specifikáló egyéb jelzéssel vagy névvel látnak el.

Nem (mindig csak) a gyártók és a forgalmazók gonoszsága, mohósága vagy a fogyasztók butasága miatt gyártanak árulnak és vásárolnak még manapság is nagy tömegben ubikinon alapanyagú Q10 étrend-kiegészítőt az ubikinol alapanyagúak helyett. Van néhány természetes és racionális indok is.

Az Egyesült Államokban Q10 étrend-kiegészítő harmadik legnagyobb bevételű (sokak által jól ismert és megszeretett) termék az étrend-kiegészítők piacán. Amint pedig egy nagy hajó lassan képes fordulni, úgy csak lassan képes irányt váltani egy nagy piac is.

A másik indok az, hogy az előállítók kénytelenek azt árulni, amit a fogyasztók meg is vesznek. A 40 év alatti személyek számára a kis biológiai haszonértékű, de jóval olcsóbb hagyományos ubiquinone (ubikinon) is kielégítő különösen akkor, ha a korszerűbb és hatékonyabb ubikinol változatot nem is ismeri.

A piacot a kereslet és kínálat törvénye uralja. A keresletet pedig az elérhető információ, az igényt kialakító felvilágosítás, ismeretterjesztés, no meg a vásárlókat ösztönző forgalmazói marketing és reklám befolyásolja, amelyek között megtalálhatók a hagyományos ubiquinone (ubikinon) hatóanyagra építő termékeket gyártó vagy forgalmazó cégek reklámjai is, aki szintén élni, megélni akarnak a piacon.

A levegő hatására gyorsan oxidálódó és a fényre is igen érzékeny ubikinolt az Osaka-székhelyű Kaneka cégnek 2006. évben sikerült a piacra dobnia étrend-kiegészítő alapanyagként  (mégpedig a szervezetünkben levővel azonos természetes vegyületként). A japán cég a sikerét annak is köszönhette, hogy az ubikinolhoz kiindulásként szolgáló ubikinon (mint elő-anyag) gyártásában is jelentős minőségfejlesztési előnyre tett szert. 
 
Kaneka nem készít ubikinon (vagy ubikinol) étrend-kiegészítő kapszulákat, csak hozzájuk való alapanyagot, amelyből sok más cég vásárol és teszi fel az étrend-kiegészítő dobozára a Kaneka gyár logóját. Így tesz még a Pharma Nord cég is az angol piacon, amint az alábbi 4. ábra  a doboz jobb felső sarkában látszik. Mellette kinagyítva is látható a Kaneka-logó az ubikinonra, alatta pedig ugyanerre egy élesebb változat, valamint az ubikinolra használt Kaneka QH® logó is.

4.ábra




Kaneka cégnek is hosszú évekbe telt, amíg az ubikinolt, vagyis ezt az erősen reaktív redukáló szert stabilizálni tudta. Az ubikinol hidrogénfegyverei ugyanis gyártás közben is működnek mindenütt, ahol gyengén kötött oxigént találnak, ami pedig sok helyütt van. Kaneka cég a világon elsőként 2006-ban vezette be az ubikinolt a piacra. Alapanyag-gyártóként azóta is forgalmazza, sok nagy étrend-kiegészítő gyár (NOW, Swanson, Life Extension, Puritan Pride stb.) számára is. A gyártás első szakaszában 100%-ban természetes anyagból álló CoQ10 anyagot állít elő biológiai fermentációval. Ez a termék egyaránt szolgál árusítási végtermékként (az étrend-kiegészítő gyárak számára) és a Kaneka gyárában az ubikinol elő-anyagaként a további tisztítási, redukciós és több más szabadalmaztatott folyamatban.


Q10 ubikinol – és nemcsak a húszéveseké a világ!


Egy 1989. évi alapkutatás azóta is sokat idézett eredményei alapján az 5. ábra szemlélteti, hogy az életkor előrehaladásával az ember belső szerveiben nem egyenletesen csökken a Q10 koncentrációja. Mivel a Q10 a sejt mitokondriumában ("erőművében”) található meg, ezért a nagyobb az energiaigényű sejteknél és szerveknél a Q10 nagyobb koncentrációban van jelen. Ez a helyzet a létfontosságú belső szerveinknél is, ahol azonban a 20. életévben elért csúcsérték (mint 100%) után a koncentráció csökken, - a szívben is,  ahol idősebb korban a legjobban kellene. A májban a csökkenés mérsékelt. A vesékben a csökkenés eleinte gyors, majd lassuló ütemű, 60. év után pedig megáll. A tüdőkben eleinte nincs csökkenés, később azonban rohamosan gyorsul.
5.ábra


A 6. ábra tünteti fel a Q10 koncentráció életkorral változó értékeit az első húsz évre is. Az adatok abszolút formában, mg/kg (vagy ami ugyanaz μg/g) egységben  szerepelnek, nemcsak a 20. életévhez viszonyított relatív arány formájában - mint az előző ábrán, amely elsősorban a tüdők esetében egészen más menetet ad.


6.ábra

Ez az ábra és az inzertként rávitt táblázat a különféle honlapokon szereplő adatok alapján ad egy széles körű áttekintést az emberi testrészekben talált CoQ10 koncentrációról. Több testrészre csak a 20 év körüli koncentráció lelhető fel az interneten (ezeket csak egy-egy pont reprezentálja az ábrán), de a legfontosabb szervek nagy részére életkor szerinti alakulás is található.


A szív Q10 igénye nagyon nagy, amint azt az ábra is tükrözi. Ugyanakkor a szív szerepe létfontosságú, mivel állandóan dobogni kénytelen egész életen át, éjjel-nappal megállás nélkül. Ebből a szempontból különösen drámai fejlemény az időskori koncentráció-csökkenés, amely ellen bevethető az ubikinol étrend-kiegészítés. 

A Q10 kedvező hatását az ejekciós frakció révén lehet jól lemérni. Az egészséges szívben az ejekciós frakció körülbelül 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy a kamrába bejutó vér 60 százaléka minden szívütés során kipumpálódik az erekbe. Szisztolés szívelégtelenség esetén az ejekciós frakció 40 százalék alá esik


Megjegyzem, hogy nálam az 1990.évi szívműtétem után (3 héttel) mért ejekciós frakció 43% volt. Ezután egy év alatt mintegy 10%-ot javult és mostanában (23 évvel később) is 53% körül van. Ezt a magas értéket szeretném megőrizni még sokáig Q10 ubikinol és tejsavófehérje rendszeres fogyasztásával is.

A vesék és a máj Q10 igénye is meglepően nagy, de azoknál nem fenyeget annyira az időskori koncentráció-csökkenés, mint a szív esetén.

Az agy Q10 igénye 2 éves kor körül a legnagyobb, amikor a gyermek agya úgy szívja magába az ismereteket, mint a szivacs a vizet. Huszonéves korra a Q10 igény csökkenése megáll és utána lényegében változatlan marad.

A hasnyálmirigy  esetén is igen hamar (már 2 év körül) kialakul a maximális koncentráció, amely 20 éves korra már jelentősen csökken, majd stagnál, de öregkorban megint egyenletesen csökken.

A tüdők Q10 koncentrációja már 2 éves kor körül eléri a maximum körüli értékét, és utána csak igen csekély csökkenés tapasztalható az élet folyamán.

Az izom a test tömegének a legnagyobb részét teszi, de Q10  koncentrációjának az életkor szerinti lefutása sajnos hiányzik  ugyan úgy, mint a belek, herék, pajzsmirigy, bő, felhám esetén is.

A vérplazma esetén is hiányzik Q10  koncentrációjának az életkor szerinti lefutása, de célszerű kiemelni, hogy a főleg az endogén szintézis és kisebb mértékben az étkezéssel bevitt Q10 normál értéke a vérplazmában 0,68 és 1,1 mmol/L között változik.

 

Saját modell a sejtszintű folyamatok összefoglalására

Az eddig elmondottak lényegét a 7. ábra szemlélteti, amely a Q10 redox folyamatait vázolja fel az élő vágóállatban található redukált QH aktív állapottól elindulva. A folyamatábra az ételben (vagy a kapszulában levő) ubikinon átalakulását szemlélteti a fogyasztáson és a emberben lejátszódó aktiváló redukción keresztül az aktív redukáló szerként ható ubikinol QH keletkezéséig, majd felhasználásáig a sejtszintű az energiatermelésben és az antioxidáns folyamatokban.
7. ábra

Szavakba öntve a folyamat röviden a következő: 
Az élő állat húsában levő QH aktív ubikinol a levágott állat húsában a környezeti oxidáló hatásokra a Q10 döglött formája, vagyis ubikinon Qo jön létre. A szabály egyszerűen, de szemléletesen szólva: az élő húsban hidrogénnel feltöltött aktív QH ubikinol van, a nem élő (holt, dög, döglött, mészárszéki) húsban pedig Q10 döglött formája az ubikinon (az itteni jelöléssel: Qo) található.

Az ételben vagy az étrend kiegészítő kapszulában levő ubikinon fogyasztása és felszívódása után az emberben még mindig az inaktív Qo van mindaddig, amíg az aktiváló enzimfolyamatok hatására (kisebb nagyobb része) fel nem töltődik hidrogénnel, vagyis át nem alakul ubikinol QH aktív hatóanyaggá.

Ennek az aktiválási folyamatnak a hatásfoka is döntő tényező abban, hogy a táplálékkal vagy a kapszulában bevitt és felszívódott ubikinon mekkora hányada hasznosul. Az ubikinol QH kapszulák kiküszöbölik ezt a hatékonyságrontó problémát, mivel az indító hidrogénfeltöltésre (redukcióra, aktiválásra, élesítésre) nincs szükség, az már a gyárban megtörtént az étrend-kiegészítő kapszula előállításakor.

Erre az aktiválási folyamatra azonban a továbbra is szükség van az újratöltések folyamán. Az ubikinol ugyanis minden felhasználáskor elveszíti a hidrogénjét. Ekkor megint az inaktív (kisült, bedöglött) Qo, ubikinon lesz belőle, de újratölthető, mint egy akkus ceruzaelem.

Az ábrán az aktiváló enzimfolyamat csak egy hidrogénatomot bocsát ki, de az interneten található több olyan animáció, amely mutatja a Q10 ciklikus kisülését és újratöltését, vagyis a változását a két redox állapot között. Szimbolikusan erre is utal az ábra egy pici inzerttel.

A ciklussorozat egyszerűen így írható:
Qo feltöltés < QH kisülés > Qo feltöltés < QH kisülés > Qo feltöltés …. stb

Még rövidebben a ciklussorozat így írható:
Qo < QH > Qo < QH > Qo < QH > Qo < QH > Qo < QH > Qo …..stb.
ahol a „< QH” a feltöltő redukciós, a „> Qo” az inaktiváló oxidációs átalakulást jelzi.

A QH ubikinol egy erős biológiai katalizátor a sejtszintű folyamatokban, amely éppen a hidrogénnel újratölthető akkumulátor jellege miatt nem vész el az általa katalizálva segített folyamatokban, hanem a munkája elvégzése (mondhatnánk a hidrogénfegyverből a hidrogén „kilövése”) után újratöltődik. A Q10 épp az újratöltődő jellege miatt biokatalizátor, nem pedig fogyó anyag. Hosszabb távon (mintegy ezer újratöltés után) azonban az akkus ceruzaelem is cserélendő fogyó anyag, és ahhoz hasonlóan fogyó anyag a Q10 is, amelyet megfelelő táplálékkal és/vagy étrend-kiegészítő kapszulákkal pótolni kell – különösen az idősödő emberek szára, akikben e folyamatok egyre hibásabban, kisebb hatékonysággal zajlanak le.

Az ábra szemlélteti a főbb felhasználási alapfolyamatokat is.

A témánk szempontjából a QH ubikinol legfontosabb hatása az ATP termelésének a katalizálásában csúcsosodik ki. A többfunkciós ATP ugyanis a sejten belül (a mitokondriumban) folyó anyagcserét kísérő kémiai energiacsere „molekuláris pénzegysége”. A cukrok és zsírok a QH ubikinol segítségével alakulnak át a szervezet számára hasznosítható energiaforrássá. Ez az átalakulást katalizátorként segítve a QH ubikinol hozzájárul ahhoz is, hogy a ne torlódjon fel sok cukor útközben a véráramban (mint a diabétesz esetén). A sejtlégzés folyamataiban energiaforrásként szerepelő ATP egy sor enzim és sejtfolyamat energiaellátója is a bioszintetikus reakciók, a sejtmozgás és a sejtosztódás folyamataiban.

A témánk szempontjából a másik fontos tulajdonság az, hogy a QH ubikinol közvetlen és a közvetett antioxidáns hatású. Ez képletesen úgy értendő, hogy a hidrogénfegyverével közvetlenül is képes tüzelni az oxidáló (a sejteket korrodáló, öregítő, „rozsdásító”, esetleg rákosan deformáló) ellenségre, de ha közben talál olyan más antioxidáns küzdőtársakat (mint az ábra példájában a C- vagy az E-vitamin), amelyeknek kifogyott a lőszerük, akkor hidrogénátadással segíti ki azokat is. Ezután vállvetve közösen lépnek fel a még maradék ellenséges szabadgyökök ellen.

Az ubikinol vásárlási lehetőségei

Számos ubikinon (ubiquinone) alapanyagú magyar vagy külföldi eredetű étrend-kiegészítő termék vásárolható hazánkban, de ubikinol (ubiquinol) alapanyagú csak alig néhány.
A Pharma Nord cég ubikinol alapanyagú terméke hazánkban is kapható a Q10-hez kapcsolt BioActive előnévvel és az uniqinol utónévvel (amint a 8. ábra baloldala szemlélteti). 

8.ábra

Az angol piacon kapható változatban az utónév az ubiquinol (ami a „hivatalos” kémiai név) és a dobozon szerepel még a Kaneka QH jelzés is, sőt az alatt még az uniqinol megnevezés is. Ezt a terméket hazánkban elsősorban a gyógyszertárak forgalmazzák (mi is ott vettük), mert gyógyszergyártási ellenőrzésnek megfelelő körülmények között állítják elő. E termék fajlagos ára 4,11 Ft/mg.

A nyugaton már eléggé elterjedt nagy adagú (100mg-os) változatban rukkolt ki hazánkban a drChen patika, amely csak nevében patika, valójában egy 40-50 fős családi középüzem mintegy 1,5 MdFt éves bevétellel. Az 1990-es évtized elején alapított Oriental Herbs Kft. cég tulajdonosa (termékfejlesztője, menedzsere stb.) dr Chen Zhen az orvostudomány kandidátusa és a felesége dr Wang Fan gyógyszerész, ügyvezető igazgató. A 100mg-os ubiquinol termékük fajlagos ára 1,33 Ft/mg, ami csak harmad része a Pharma Nord terméke fajlagos árának.

Kínában három gyár is állít elő és szállít nagyban ubiquinol alapanyagot (és így is hívják azt – mindenféle trükközés, betűváltoztatások nélkül).

A kínai ubiquinol alapanyag előállítói a Made-in-China.com honlap szerint:
  1. Wuxi Gorunjie Natural-Pharma Co., Ltd. [Province:Jiangsu, China].
  2. Wellgreen Technology Co., Ltd. [Province:Shaanxi, China]
  3. Gosun Overseas Enterprise Ltd [Province:Zhejiang, China]
A Wuxi a Kaneka QH™ ubiquinol hivatkozással kezdi az ismertetőjét (egyébként a Gold Member és az Audited Supplier minősítéssel is rendelkezik). DrChen Patika termék alacsony fajlagos ára feltehetően a kínai helyismereten és kapcsolatokon alapul.

A Q10 nem egy gyorsan ható élénkítő, serkentő  szer, mint a kávé, tea, alkohol stb. A Kaneka honlapja szerint az 5. naptól vehető észre a közérzet javulása. Az állandósuló hatáshoz 2-3 héten át napi 200-330 mg QH szedése kell, hogy a  vérplazma és a szövetek QH raktárai feltöltődjenek. Utána fenntartó adagként már a napi 100 mg QH szedése is elég

Ha ezeket a mennyiségeket tekintjük és azt is elfogadjuk, hogy az aktív ubikinol 8-szer hatékonyabb, mint a hagyományos ubikinon, akkor láthatjuk, hogy irdatlan mennyiséget, esetleg napi több tucatnyi Q10 ubikinon kapszulát kellene beszedni ahhoz, hogy egy fáradékony idős ember újra energikus legyen, ha szerencséjére minden bejön neki úgy, ahogy azt a Kaneka leírja, vagy ahogy azt Móricka (...netán a nagypapája) elképzeli.

A mi családunk nemrég állt rá az ubikinol fogyasztására. Sokat töprengtünk, hogy ezt a bizalmi terméket honnan szerezzük be. Végül a Pharma Nord és a drChen Q10 ubikinol termékéből is vásároltunk mintegy 2-3 hónapra valót. Ezek kipróbálása után döntünk arról, hogy melyiknél maradjunk – ha addig sem jelenik előnyösebb kínálatú új termék a hazai piacon.


FÜGGELÉK: Az oxidáció és redukció ellentétpárja

Az oxidáció köznapi jelensége az égés, a vasnál a rozsdásodás, továbbá sok más fémnél és anyagnál a  korrózió, amely szerves anyagok esetén a rothadás, az élőlények esetén az öregedés. Ha az alma vagy a burgonya héját lehámozzuk és a levegőn hagyjuk, hamarosan szembetűnő  barnulás jelzi, hogy a levegőnek kitett felszínen megindult az oxidáció. Az egész testünket átható lassú, de állandó oxidáció (öregedés, belső "rozsdásodás") a szervezetünkben is felgyorsulhat, ha nincs elegendő ubikinol és/vagy sok az oxidáló szabad gyök, - amelyeket az ubikinolból felszabaduló hidrogénatomok redukálással semlegesítik, lekötve bennük az oxidáló ágenseket.

Egy anyag az oxidációja során oxigénnel egyesül (elektront ad le), miközben redukálja azt az anyagot, amelyiktől az oxigént kapta vagy elvonta.
Egy anyag a redukciója során oxigént veszít (oxigént ad le és elektront vesz fel), miközben oxidálja (elektronnal látja el) azt az anyagot, amelyiknek az oxigént adja (amelyik tőle az oxigént elvonta).

A két folyamat
Passzívumban megfogalmazva:
                     amikor egy anyag oxidálódik, közben egy másik redukálódik,
           vagy fordítva:
                   amikor egy anyag redukálódik, közben egy másik oxidálódik.

Aktívumban megfogalmazva:
                  amikor egy OX anyag oxidál egy másik R anyagot, akkor közben másik R anyag őt redukálja,
        vagy fordítva:
                  amikor egy R anyag redukál egy másik O anyagot, akkor közben másik O anyag őt oxidálja.

Mindezeket általánosságban az 1. tábla foglalja össze:

1. táblázat
A redukáló hidrogén és az oxidáló oxigén gáz egyesüléséből keletkező víz klasszikus egyenlete
H2+O = H2O
szavakban (bonyolultan, de gyakorlásként) így is mondható:
a hidrogén az oxigént vízzé redukálta – miközben az oxigén a hidrogént vízzé oxidálta.

Ehhez hasonlóan a redukáló hidrogén és az oxidáló Q10 (ubikinon a képletben csak Q-val jelölve) egymásra hatásának az egyenlete
H2+Q = H2Q
szavakban így mondható: a hidrogén az ubikinont ubikinollá redukálta – miközben az ubikinon a hidrogént ubikinollá oxidálta,
ahol a H2Q az ubikinolt jelöli (a Kaneka jelölésében ez QH, de van aki a QH2, vagy CoQH2 jelölést használja rá).

Fordított irányú reakciót írja le a
H2Q= Q + 2H

egyenlet, ahol a kiinduló H2Q anyag az ubikinol, a végtermék pedig az ubikinon és a környezetre redukáló, az antioxidánsokra semlegesítő hatással rendelkező két hidrogén atom (vagy az azokat összetevő két proton és elektron).

MELLÉKLET: Q10+Szelén az idősek szívhalálát felezi

Utoljára frissítve: 2013. december 22.
Miután a Q10+Szelén az idősek szívhalálát felezi című (alább ismertetett) cikket elolvastam és az 1. ábrát tanulmányoztam, háromszorosra növeltem a koenzim Q10 majd az annál jóval (mintegy 8-szor hatékonyabb Q10 ubikinol mennyiségét, és saját felelősségemre (sőt, egy neves szívgyógyász tanácsa ellenére) abbahagytam a Sotelex szedését is. 
1. ábra (rákattintással nagyítható)


Utána egy másik szívgyógyásznak is beszámoltam a döntésemről. Ő nem ellenezte  e lépésemet, mert abból indult ki, hogy a szívritmuszavar (amire szedtem) oka ismeretlen, a kezelése pedig egyéni megfigyelésen alapulhat. Van amikor az ellene adott gyógyszer a ritmuszavart a nem csökkenti, hanem fokozza (mint nálam is). A Sotelex (kb egy éve 2012. dec.3-án történő) elhagyása nálam bevált. Azóta sincsenek olyan rohamszerű (orvosi nevén: paroxizmális supraventricularis tachycardia, PSVT jelllegű) ritmuszavaraim, mint amelyek régen voltak, a Sotelex és más béta blokkolók évekig való szedése alatt.

Azóta nem szedek semmiféle béta-blokkolót, ami óriási nyomástól szabadított meg. A blokkoló, amint a nevében is benne van, blokkolja, agyonnyomja a szívet, abból a célból, hogy a kapott kevesebb oxigénnel is elfogadhatóan működjék. Az ilyen blokkolóval talán tovább élhetnék (amit azóta nagyon kétlek!), - de sokkal rosszabb életminőségben.

Már évek óta inkább az izomfejlesztők (köztük a vejem és a fiam) nyomdokait követem a tejsavófehérje [Whey protein] fogyasztásával is, de én nem a testizom, hanem a szívizom erősítésére használom. Ez a megoldás segít az időskori izomvesztés (szarkopénia) fékezésében és a vázizomzat erősítésében is.

Cikk: Prevenciós áttörés a szívgyógyászatban

Források
1.) 2012-11-27 napidoktor.hu http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/17260
2.) Alehagen U, et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation.Int J Cardiol. 2012. E-pub ahead of print.

**********************
Tudományos áttörésről számoltak be (2012-ben) nemrégiben Budapesten egy tudományos tanácskozáson. Az eseményt Tóth Kálmán professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága főtitkára nyitotta meg.

Az orvos szakmai körökben prevenciós áttörésként értékelt tudományos kutatás - a több mint ötven százalékos kardiovaszkuláris halálozás csökkentést eredményező svédországi vizsgálat eredményeit - Urban Alehagen professzor, a kutatási team vezetője ismertette nagyszámú hazai szívgyógyász előtt.

A közelmúltban lezárult, többéves kutatás igazolta, hogy speciális szerves szelén és a vitaminszerű koenzim Q10 kombinált kezelésével szignifikánsan csökkenthető a kardiovaszkuláris-halálozás az idős emberek körében.

A természetes hatóanyagok erősítik a szívizom hatóerejét, amely megnöveli a munkavégző-képességet is. A kutatók a világhírű a svéd Karolinska Egyetemi Kórház és a Linköping Egyetem és munkatársai voltak. A tanulmányhoz a kutatók a Pharma Nord készítményeit használták.

Tudományos áttörésről számol be egy közlemény a szív egészségének megőrzésére: Új kezeléssel 50%-kal csökkent a kardiovaszkuláris mortalitás!

Valóban lehet csökkenteni a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát 50%-kal? A válasz: igen!
Speciális szerves szelén és a vitaminszerű koenzim Q10 kombinált kezelésével szignifikánsan csökkent a kardiovaszkuláris-halálozás. Ezt igazolta egy, az idősek körében végzett tudományos vizsgálat.

Svéd kutatók nemrégiben publikált tanulmányában áttörésről számoltak be, mely szerint a kombinált szerves szelén és a vitaminszerű koenzim Q10 együttes adása szignifikánsan csökkentette a kardiovaszkuláris-halálozást idősek körében. Ehhez még hozzájárult, hogy a szívizom erejét is növelte a természetes hatóanyag, amely így megnövekedett munkavégzésre lett képes. Ezeket a híreket publikálta nyomtatott megjelenés előtt a rangos szakmai folyóirat a (fentebb idézett) International Journal of Cardiology.

A klinikai vizsgálat öt éven át folyt, prospektív, randomizált, kettős-vak, placebó-kontrollált tanulmányként 443 svéd állampolgár részvételével, akiknek az életkora 70 és 88 év közötti volt. 

A vizsgálat vezetője Urban Alehagen kardiológus professzor a Linköping Egyetem Szívcentrumának orvosa együttműködésben más kutatókkal, többek között Ulf Dahlström professzorral.

50%-kal csökkent a halálozás

Alehagen és munkatársai demonstrálták, hogy a vizsgálat azon résztvevői között, akik napi 200 mikrogramm organikus szelént tartalmazó tablettát és napi 200 milligramm koenzim Q10-et tartalmazó kapszulát kaptak, a kardiovaszkuláris halálozás mintegy a fele volt azokénak, akik a hatóanyag nélküli placebó készítményeket kapták. 

Az aktív hatóanyagot tartalmazó készítményeket szedők 5,9%-a hunyt el kardiovaszkuláris-halálozás miatt, míg a placebó csoportban az ötéves időtartam alatt ez az arány 12,9%-os volt. Ezenfelül az aktív csoport tagjainál lényegesen alacsonyabb NT-proBNP (az agyi natriuretikus faktor profehérjéjének N-terminális vége) szintet mértek, amely szint a szívelégtelenség egyik fontos biokémiai markerének számít. Ennek a fehérjének a megemelkedett szintje azt jelzi, hogy a szív nagyobb nyomás alatt dolgozik.

Echokardiográffal is igazolták, hogy a szerves szelén és a koenzim Q10 hatására a kardiális teljesítmény növekedett. Ezt - többek között - az ejekciós-frakció növekedésével sikerült igazolni a klinikai vizsgálatban.

Korábbi kutatások is rámutattak a szelén és a koenzim Q10 előnyös hatására

Korábbi kutatásokban már felmerült a lehetősége annak, hogy a  együttes adásának szerepe lehet a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. Egy finn tanulmány a szelénhiányos betegeknél 2.9-szeresre növekedett kardiovaszkuláris halálozásról számolt be, míg számos tanulmányban figyelték meg az alacsony koenzim Q10-szinttel rendelkező betegeknél a kardiomyopátiát (a szívizom gyengeségét).

A legújabb svéd kutatás további vizsgálatokat tart szükségesnek a két természetes hatóanyag használatával, melyekből kiderül, hogy csökkenthető-e a kardiovaszkuláris-halálozás kockázata az idős embereknél.

Mi a koenzim Q10? - a Q10 ubikinol az igazi!

Itt röviden csak annyit, hogy a A koenzim Q10 (más néven ubiquinon) egy vitamin-szerű anyag, amely létfontosságú szerepet játszik a szervezet energia-anyagcseréjében. A koenzim Q10 enzimekkel együttműködve vesz részt a fehérjék-, szénhidrátok-és zsírok energiává alakításában. A magas energiaszükségletű szövetek (így a szív!) működése különösen függ a megfelelő mennyiségű koenzim Q10 ellátottságtól.A koenzim Q10 szervezetünk fontos antioxidánsa is, az e-vitaminnal együtt védik a sejtmembránokat a szabad gyökök támadásától.

A koenzim Q10 a sejt mitokondriumában ( "erőművében”) található meg. Azoknál a sejteknél, amelyeknek nagyobb az energia igényük, a mitokondriumok is nagyobb sűrűségben vannak jelen. Ez a helyzet a létfontosságú szerveinknél. A mitokondriumokban a koenzim Q10 biztosítja a tápanyagok elégetésével előállított energia szállítását az ATP (adenozin-trifoszfát)-hoz, ahhoz a molekulához, amely az energiát tárolja a sejtekben. Az ATP-t használja a sejt minden olyan tevékenységnél, ahol energia szükséges, mint például a izom aktivitás, emésztés, agyi aktivitás, immun tevékenység stb.

Mind a szelén, cink és az olyan vitaminok, mint az A, B6 és C szükségesek az egészséges immunrendszer fenntartásához, a szelén szintén fontos szerepet játszik a normális pajzsmirigyhormon metabolizmusának kontrolljában, és a férfiak termékenységének fenntartásában, a normál spermiumképződésben.

KIEGÉSZÍTÉS: Alehagen U., et al. (2012) cikk kivonata

Azok számára reprodukálom a tárgyalt anyagról szóló cikk eredeti kivonatát, akik esetleg dokumentálva szeretnék látni és olvasni a fentiekben tárgyalt vizsgálatot.
Cikkcím: 
Alehagen U., et al. (2012): 
Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced 
after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation:
A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial 
among elderly Swedish citizens

International Journal of Cardiol (2012). doi: 10.1016/j.ijcard.2012.04.156

Abstract

Background:

Selenium and coenzyme Q10 are essential for the cell. Low cardiac contents of selenium and co­enzyme Q10 have been shown in patients with cardiomyopathy, but inconsistent results are published on the effect of supplementation of the two components separately. A vital relationship exists between the two sub­stances to obtain optimal function of the cell. However, reports on combined supplements are lacking. 

Methods: 

A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among Swedish citizens aged 70 to 88 was performed in 443 participants given combined supplementation of selenium and coen­zyme Q10 or a placebo. Clinical examinations, echocardiography and biomarker measurements were per­formed. Participants were monitored every 6th month throughout the intervention. The cardiac biomarker N-terminal proBNP (NT-proBNP) and echocardiographic changes were monitored and mortalities were registered. End-points of mortality were evaluated by Kaplan–Meier plots and Cox propor­tional hazard ratios were adjusted for potential confounding factors. Intention-to-treat and per-protocol analyses were applied. 

Results: 

During a follow up time of 5.2 years a significant reduction of cardiovascular mortality was found in the active treatment group vs. the placebo group (5.9% vs. 12.6%; P=0.015). NT-proBNP levels were signifi­cantly lower in the active group compared with the placebo group (mean values: 214 ng/L vs. 302 ng/L at 48 months; P=0.014). In echocardiography a significant better cardiac function score was found in the active supplementation compared to the placebo group (P=0.03). 

Conclusion: 

Long-term supplementation of selenium/coenzyme Q10 reduces cardiovascular mortality. The positive effects could also be seen in NT-proBNP levels and on echocardiography.


 Kapcsolódó irodalom

A Google kereső által nyújtott csodálatosan egyszerű és nagyszerű lehetőségek miatt, manapság már nincs olyan nagy jelentősége a kapcsolódó irodalom felsorolásának, mint régen volt.
Némi kényelmet azonban mégis nyújthat egy ilyen felsorolás azoknak a nyájas (de nagyon bátor) olvasóknak, akik még jobban szeretnének elmélyülni a részletekben. Egy kis összeállítás arról is képet nyújt, hogy az elemzés írója milyen irányokban tájékozódott és milyen szintű anyagokra támaszkodott a bejegyzés megírása alkalmával. 
1.) Age-related changes in the lipid compositions of rat and human tissues.
Anders Kalén, Eeva-Liisa Appelkvist, Gustav Dallner (Department of Cellular and Neuropathology at Huddinge Hospital, Karolinska Institutet, Stokholm, Sweden): Lipids, July 1, 1989; 24(7): 579-84. http://link.springer.com/article/10.1007/BF02535072
2.) CoQ10 Distribution over Time with Aging
Posted by mgadmin on February 12th, 2013 http://www.michaelguth.com/?paged=2
3.) Pharma Nord: Bio-Quinon Q10 Super 30 mg. The illustration shows the average, natural drop in Q10 content of different organs from the age of 20 to 80 years
4.) Kaneka Corporation (Functional Food Ingredients Division): NEW CoQ10 Breakthrough: Our Most Potent Fat-Soluble Antioxidant Now Available in its Natural Reduced Form. NutriCology ® Newsletter, In Focus, November 2007
5.) Valens International: About Coenzyme Q10. Diagram: Concentration of coenzyme Q10 in most active human organs decreases with age. http://valens-health.com/quvital_en
6.) Life Science. Web textbook: Chapter 8.3 Oxidation-Reduction Reactions and the Respiration Chain. Division of Life Sciences, Komaba Organization for Educational Excellence, College of Arts and Sciences, The University of Tokyo. http://csls-text.c.u-tokyo.ac.jp/active/08_03.html
7.) Kaneka: KanekaQH™ ubiquinol. http://www.kanekaqh.com/kanekaqh-newcommercial.html
8.) UbiquinolTV: Ubiquinol in the Body. Ubiquinol, the next generation of CoQ10.
9.) Dr. Joseph Mercola: CoQ10 & Ubiquinol - The Antioxidant that Actually Restores All Your Other Antioxidants. http://www.youtube.com/watch?v=TtDlVob7uks
10.) Dr. Chen Zhen – Gyógynövények a hagyományos kínai orvoslásban (Medicina 2012)
11.) Dr. Chen Patika (Oriental Herbs), 2013 http://www.drchenpatika.com/index.html
12.) Czunyi László: Youtube: Oriental Herbs 2012. http://www.youtube.com/watch?v=a5fnIUMK4Es
13.) Kun J. Viktória: Az ember legjobb orvosa...(dr. Chen portré). Népszabadság 2009.03.24.
14.) Dr. Wang Fan, gyógyszerész (dr. Chen felesége, az Oriental Herbs igazgatója). Barabás Éva által készített TV interjú, RTL Klub. http://kereso.nava.hu/gallery/show/id/933304
15.) Weborvos: Szemléletet vált a kínai gyógyüzem (150 MFt-os EU-NFH pályázatot nyert az Oriental Herbs, dr.Chen vállalkozása). 2006-03-08 : Forrás: Népszabadság http://www.weborvos.hu/hirek/szemleletet_valt_kinai_gyogyuzem/70484/
16.) YouTube: UbiquinolTV: Videók és Vitafórum.
17.) Szendi Gábor: A sztatinok és a Q10. http://www.tenyek-tevhitek.hu/sztatinok-es-q10.htm
18.) Gian Paolo Littarru és Luca Tiano: A Q10 koenzim klinikai aspektusa: az újabb eredmények. http://www.tenyek-tevhitek.hu/q10-hatasai.htm. Forrás: Gian Paolo Littarru és Luca Tiano: Clinical aspects of coenzyme Q10: An update. Nutrition 26 (2010) 250-254. Fordította, kivonat: Szendi Gábor.
19.) Szendi Gábor: A koleszterincsökkentők ártalmairól. http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koleszterin-mellekhatasok-es-artalmak.php.
20.) Szendi Gábor:  Legalább száz évig szeretnék élni!. http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/elj-szaz-evig.php.
21.) Kaneka:What is Ubiquinol? : Frequently Asked Questions. http://www.kanekaqh.com/faqs.html

8 megjegyzés:

  1. Tisztelt Sebestyen Ur!
    Szeretnem megkerdezni, mi lett a kiprobalas erdmenye? Pharma Nord és a drChen Q10 ubikinol kozul melyiket tetszik ajanlani? Az utobbi ara igen meggyozo, de hozza a masik minoseget?
    Koszonettel: Takacs Gabor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Takács Gábor!
      Szerintem (és a feleségem szerint is) nagyon jó hatással volt rám az Ubikinol szedése. Ezt elsősorban a rendszeres napi sétáink kapcsán vált számunkra nyilvánvalóvá.Először a Pharma Nord termékkel töltöttem fel magam napi 3x1 adag alkalmazásával. DrChen termékre azért tértünk át mert az jóval olcsóbb és abból csak napi 1 szemet kellet szednünk. A feleségem sokáig kétségbe vonta e termék megbízhatóságát. Sohasem nyugodott meg teljesen vele és épp a múlt héten kutatta fel a NOW Ubiquinol 100mg-os termékét. Azóta azt szedjük több más NOW termékkel együtt.
      A kérdésére megbízható választ nem tudnék adni, mert nem találtam irodalmat a két termék mértékadó összehasonlítására. Ilyen esetben pedig az ember csak a megérzésire támaszkodhat vagy a márka iránt bizalom különbségeire.

      Törlés
    2. Tisztel Sebestyén Úr!

      Az ár megtévesztő, ugyanis a külföldi webshopokban a 100mg-os változat is annyiba kerül 1 kapszulára vetítve, mint itthon pl a dr. Chen féle változat. Még a szállítási költséggel együtt is olcsóbban beszerezhető külföldről, mint az itthoni webáruházakból. Lásd pl Iherb vagy akár az Amazon. Ha több dobozzal rendelünk pláne így van. Így a dr. Chen féle nagyjából a piaci árat tükrözi, az itthoni webáruházak elég nagy extra haszonnal árulják a terméket. Külföldön ráadásul 200-300 mg-os és 150 darabos kiszerelések is kaphatóak.

      Egyébként a cikke nagyon hasznos és alapos, több ilyen kéne, gratulálok!:)

      üdv: Tamás

      Törlés
  2. Tisztelt Sebestyén Tibor!

    A Q10 készítmények szedésekor tapasztalt változást az INR értékben?

    Köszönettel: Nagy Sándor

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Nagy Sándor úr!
    Nem tapasztaltam változást, amelynek az okai a következők lehetnek:
    1.) Egy másik [K2 vitamin szedése vérhígító (alvadásgátló) kezelés mellett című] blogbejegyzésem egyik [INR értékét csökkentők és növelők szemléltetése mérleg-hintával című, 5.0 számozású] ábráján szerepel, hogy a Q10 csak egy kissé növeli az INR értékét (a szakirodalom szerint, de én is ezt tapasztaltam).
    2.) A Q10-hez viszonyítva sokkal nagyobb hatású egyéb szereket, étrend-kiegészítőt szedek és ételt-italt fogyasztok, ezért ebből a nagy kavalkádból a Q10 (viszonylag csekély) hatása nem tűnik ki.
    Nincs jobb megoldás, mint a "try and error" módszer, ami azt jelenti, hogy legalább havonta egyszer-kétszer le kell méretni az INR értékét, és a kapott értékhez kell igazítani az étrendet és annak a kiegészítőit. Erre sorol fel sok gyakorlati megoldást az előbb említett blogbejegyzésem (a K2 vitamin és a Syncumar együtt szedéséről).

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Dr. Sebestyén Tibor Úr!
    Én is fogyasztom a terméket. A következő weboldalon leírtak ellentmondanak az Ön által ismertettekkel. Az Ön munkája nagyon alapos, mégis, mit szól Ön ehhez a weboldalhoz?
    https://zoldtom.eu/info/ubiquinon-vagy-ubiquinol-van-koztuk-kulonbseg.html
    Válaszát köszönöm!

    VálaszTörlés

  5. It's remarkable for me to have a web site, which is valuable bolaong
    designed for my experience. thanks admin The Gaming Club bears a license from the dealing out of Gibraltar, and claims to be one of a pick few casinos that have a license from the Gibraltar government. A zealot of the Interactive Gaming Council (IGC), The Gaming Club follows all the guidelines laid alongside by the organization, something that has following a long pretentiousness in it being ascribed as a good place to gamble online.

    Everything more or less The Gaming Club feels good; be it the promotions, the big number of games, the multiple banking options on offer, the militant security measures, or the fair and held responsible gaming practices the casino adopts.

    The Gaming Club motors along on software developed by one of the giants of online gaming software loan Microgaming. The software it uses is ahead of its time and has a range of features intended to affix your online gambling experience and create you desire to arrive put up to after all round of gambling you pull off here.

    Another hallmark of a fine casino is the tone of its customer retain team, and The Gaming Club does not disappoint upon this front.
    http://bolaong.com/tag/bolaong/

    VálaszTörlés
  6. Friss szakirodalmi adatok alapján nemcsak az ubikinol/Ubiquinol (CoQH2)az igazi.
    A szerzők a koenzim Q10 oxidált (CoQ10 ) és redukált (CoQH2) formájával végzett szupplementáció hatásait elemző klinikai vizsgálatok eredményeit tekintették át. A CoQ10-nek a kedvező kardiovaszkuláris hatását, a CoQH2-nek pedig az antioxidáns és az antiinflmmatorikus hatását igazolták a vizsgálatok. A CoQ10 szupplementáció önmagában, illetve szelénnel együtt alkalmazva szívelégtelen betegeknél csökkentette a kardiovaszkuláris halálozást, ugyanez a hatás azonban CoQH2 szupplementáció esetén nem volt igazolható. Lásd: https://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/oxidalt_vagy_redukalt_koenzim_q10?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_hirlevel&utm_campaign=34410

    VálaszTörlés