Összes oldalmegjelenítés

2013. május 3.

Cukorbaj (diabétesz) "le-kezelése" Meforal nélkül, HbA1c labormérés révén

A vércukorszint otthoni mérése és az átlagos vércukorszint (eAG – estimated Average Glucose) labormérése új távlatokat nyitott a cukorbaj (diabétesz, cukorbetegség) szűrésében, diagnózisában, ellenőrzésében és a gyógyszeres vagy étrendi kezelésében is.

Hemoglobin A1c, HbA1c, (az itt is használt angol rövidítésben A1c) értékéből a becsült átlagos vércukorszint (eAG) egyszerűen számítható (mivel a kettő arányos egymással), ezért ebben az írásban a HbA1c és az eAG mérését azonosnak veszem. A HbA1c más megnevezései: glikohemoglobin, illetve glikált vagy glikozilált hemoglobin, amelyek utalnak arra az elvi különbségre, hogy az A1c nem a szabad vércukor koncentrációját méri (mint a pillanatnyi vércukorszint hagyományos mérése), hanem vörösvérsejtekben a „cukrozott”, glikált hemoglobulinok arányát, amely azonban a pillanatnyi vércukorszintek 2-3 hónapos átlagával arányos.

Az A1c mérésének azért is óriási a jelentősége, mert a diabétesz hosszú távú szövődményeinek a kockázata az átlagos vércukorszint értékével együtt rohamosan nő vagy csökken (mert exponenciálisan, hatványozottan változik). Ezt igyekszik drámai jelleggel szemléltetni a diabétesz fontos szövődményeire az 1. ábra is az A1c növekedésével egyre meredekebbé váló kockázati lejtők révén. Az ábra a (végső forrás: Skyler JS. Endocrinol Matab Clin North Am. 1996; 25: 243—254 adatait felhasználó) publikációs forrás (az alábbiakban itt is közölt) grafikonjának a fejre állításából indult ki.

1. ábra: A diabétesz kockázati lejtői




TARTALOMJEGYZÉK



ÖSSZEFOGLALÓ

VÉRCUKOR MÉRÉSE OTTHON ÉS A HBA1C MÉRÉSE LABORBAN

A vércukorszint 3 havi átlaga (eAG estimated Average Glucose)

Az átlagos vércukorszint meghatározásának a haszna

Otthoni családi vércukormérők a csúcsok és völgyek mérésére

Otthoni (családi) vércukormérő készülék (Dcont TREND) vétele

A mérés nagy szerepe diabétesz megelőzésében és kezelésében

A cukorbaj szövődményeinek nincs küszöbértéke

ÖNKÍSÉRLET A CUKORBAJ "LE-KEZELÉSÉRE" MEFORAL NÉLKÜL

Hiperszenzitív tüdőszöveti gyulladás 2014 elején

Önkísérletem oka: A metformin (Meforal) a hörghurut esetén nagyon káros

A vércukor szintje a tejsavó-fehérje fogyasztása után

MELLÉKLETEK

A „cukorbaj” és cukoranyagcsere lényege és biológiája (nagyon röviden)

A „koleszterinbaj” és koleszterin-anyagcsere esete is hasonló

A glikált, „édesített” hemoglobin és a HbA1c mérés biológiája

Metafora a cukor és a hemoglobin molekulák holtig tartó „egybekelésére”

A mérés eredményeként kapott HbA1c érték értelme

HbA1c fogalmi és jelölési rendszere

A felnőtt változat: HbA (=Hemoglobin Adult)

A felnőtt változat magas vércukorszintnél (HbA1)

A felnőtt változat koncentrációja: HbA1c (c= concentration)

Egyéb elnevezések

Összefüggések a vércukorszint egységei és értékei között

Standard összefüggés az A1c értéke és az átlagos vércukorszint között

Számszerű összefüggések a régi és az új egységek között

Becsült átlagos vércukorszint (estimated Average Glucose – eAG)

2. tábla: A vércukorszint becsült 3 havi átlaga az új HbA1C alapján

3. tábla: A vércukorszint becsült 3 havi átlaga a régi és új HbA1C alapján

Elnevezési és jelölési javaslatok

KAPCSOLÓDÓ IRODALOM

E blogbejegyzésem a 2013-ban írt  Vércukormérés - több ezerszer hatékonyabban!  és A cukorbaj (diabétesz) "le-kezelése" gyógyszer nélkül írásaim összevont, kibővített és frissített változata is. 

A vércukor hosszú távú károsító hatásának nincs küszöbértéke. Nincs olyan ugrásszerű javulás sehol sem, amely egy természetes kitüntetett célérték lehetne a gyógyításban.

Egy mértékadó kutatás szerint, ha mért A1c arány 1%-kal változik (nő vagy csökken) az A1c normál (<6%) arányához képest, akkor a kockázati arány azonos irányú változása (csökkenése vagy növekedése)
21% a diabétesz miatti elhalálozás terén,
37% a hajszálerek, kis erek miatti (microvascular) végpontok esetén,
14% a végzetes és nem végzetes szívinfarktus esetén,
12% a végzetes és nem végzetes szélütés (stroke) terén,
19% a szürkehályog-eltávolításának a szükségességében,
12% a perifériás (végtagi) bántalom miatti halál vagy amputáció esetén,
16% a szívbetegségnél.

A vércukor három havi átlaga alapján történő helyzetmegítélés méréstechnikai hatékonyság óriási növekedését jelenti, hiszen ez mintegy 2160 mérés (és szurkálás!) adatai átlagolásával ér fel (feltételezve napi 24 mérést 90 napon át). A technikai hatékonyság e több mint kétezerszeres javulása párját ritkítóan eredményes innováció! Az egészségügyi rendszerre vár e nagy javulás gyakorlati kiaknázása a diabétesz szűrésében, gyógyításában és a következményeinek a csökkentésében is.

Az én esetemben a laborban mért éhgyomri vércukorszint sem ad objektívebb képet, mert nálam fellép a hajnali jelenség (dawn phenomenon) is. Így a mérés eredménye attól is függ, hogy mikorra és hogyan jutok el a laborba és ott milyen hatások érnek. A vércukorszintem ugyanis stressz függő is. Ezt szemlélt a 2. ábra is, amely több mint 10 évvel ezelőtt készült, amikor két napon át éjjel-nappal szurkáltam magam (nagyjából óránként), hogy kimérjem a vércukor ingadozásom alakulását.

2. ábra: SebTiben 2 napon át mért vércukor profilja 2002-ben
Képzeljük el, ha 90 napon át kellett volna mindezt tovább folytatni, majd kiértékelni, hogy a három havi átlagot meghatározzam (netán numerikus integrálással, vagy az egyszerűbb, de pontatlanabb számtani átlagolással). Milyen nagyszerű, hogy ezt az integrálási feladatot megoldja a biológia és a HbA1c mérése, amelyet az 1. táblázat mutat a 2011-15. évekre.

1a. táblázat: Gyakorlati példaként (esettanulmányként) is tekinthető önkísérlet
 A táblázathoz fűzött magyarázatokat lásd alább, az önkísérletem ismertetésénél.
 A vércukorszint 3 hónapos átlagát kimutató A1c mérés az elmúlt években nagyot fejlődött, de a hazai alkalmazása még messze elmarad a kívánatostól, pedig a HbA1c laborértéke manapság már a legfontosabb paraméter (lehetne) a cukorszínt megítélésében és kezelésében.

Jeles napok népünnepélyein meghirdetett ingyenes cukorszűrésekre néha hosszú sorokban várakoznak az emberek a pillanatnyi vércukorszintet hagyományosan mérő sátor előtt. Ez népünnepélyes mérés reklámnak dicséretes, de szakmailag a vicc kategóriájába sorolható. A pillanatnyi vércukorszintet ugyanis befolyásolja az étkezés, a napszak és sok más. Ezért a mérés protokollja az igen szigorúan határozza meg a mérés körülményeit, hogy annak valami értelme legyen. Egyébként a „népünnepélyes” alkalmakkor is az A1c mérése lenne ideális, hiszen az a napszaktól függetlenül ad korrekt eredményt evés-ivás előtt vagy után is.







VÉRCUKOR mérése otthon és a HbA1c mérése laborban


A vércukorszint 3 havi átlaga (eAG estimated Average Glucose)


A 2-es típusú diabetes kialakulási veszélyének, súlyosságának és a hosszú távon várható károkozásának a megítéléséhez nagyon fontos a vércukor átlagos szintjének az ismerete. A vércukorszint 3 havi átlaga a régi és új HbA1C paraméter alapján is jól megbecsülhető. Az elmúlt évek örvendetes és nagy előrelépése, hogy standardizált összefüggést (szoros és stabil korrelációt) határoztak meg az A1c és a becsült átlagos vércukorszint (estimated Average Glucose - eAG) között - amint azt a mellékletben közölt képletek és táblázatok is bemutatják.

Fontos megfigyelés, hogy amint emelkedik az A1c és vele együtt az eAG szintje, úgy nő a diabétesszel kapcsolatos komplikációk kockázata is. Az új mérés nagy előnye az is, hogy egyetlen egy méréssel is megadható a diabetes a diagnózisa.

Az American Diabetes Association 2010 Standards of Medical Care in Diabetes szerint, HA AKÁR EGYETLEN EGY MÉRÉSNÉL az A1c>48mmol/mol, vagyis átszámítva A1c > 6,6%, illetve eAG >7,9 mmol/L, AKKOR KIMONDHATÓ A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ MELLITUS DIAGNÓZISA.

Nagy előny az is, hogy sokkal stabilabb paraméterekre támaszkodhat a mért egyén állapotának a megítélése, valamint az alsó és felső határértékek megadása a következők szerint:

Határértékek az egészséges emberekre:
A1c=4,1–6,2% vagy 20–42 mmol/mol,
átlagos vércukorszint (eAG) = 3,9–7,3 mmol/L.

Gyógyszerelt betegekre a terápiás tartomány:
A1c=6,6–7,6% vagy 48–59 mmol/mol,
átlagos vércukorszint (eAG) = 8,0–9,6 mmol/L.

A fenti határértékeken belül (vagy felül) gyógyszeresen kezelt betegnél egyéni mérlegelés is szükséges abban a tekintetben, hogy a gyógyszer mennyisége milyen várható előnyös és káros hatásokkal jár. A vércukor szintjét a fentieknél jóval alacsonyabbra leszorító több (vagy nagy mennyiségű) gyógyszer ugyanis jóval több egészségi kárt okozhat a mellékhatási révén, mint amennyit egyéb tekintetben javít.

A gyógyításnál is jóval is fontosabb (volna) a diabétesz megelőzése. A három havi átlagos vércukorszint mérésével AZ EGÉSZ LAKOSSÁG OLCSÓN ÉS HATÉKONYAN SZŰRHETŐ minden életkorban évi egy-két méréssel.

A legegészségesebbeknél 3-5 évenként egy mérés is elegendő lehet. A nagyobb kockázatú csoportoknál az évi négy mérés is jó információt ad vércukorszint alakulásáról.

Az eredmények ismeretében különféle megelőző intézkedésekkel, akár kötelező előírásokat, jövedelmi adókat és adókedvezményeket is tartalmazó jogszabályokkal stb. nagy áttörést lehetne elérni a magas vércukorszint visszaszorításában vagy a növekedésének a fékezésében.



Lelki szemeim előtt már látom, hogy 5-10 éven belül az átlagos vércukorszint labormérése majdnem teljesen kiszorítja az éhomi labormérést és még inkább a néhány órás orális cukorterhelési profil mérését.

Az étkezési utáni kiugró csúcsokat viszont az otthoni családi vércukormérők révén lehet leghatékonyabban megoldani (negyedóránkénti mérésekkel). Ezzel kifigyelhetők a veszélyes ételkombinációk, amelyek következménye hiperglikémiás kóma is lehet.

Ugyancsak az otthoni családi vércukormérőkkel lehet vércukor nagy visszaesései (völgyei, minimumai) előfordulásait kimérni, amelyeket a vércukorcsökkentő gyógyszerek okozhatnak az étkezések közötti vagy előtti időszakokban, netán hajnalban. E vércukor minimumok (völgyek) során ugyanis hipoglikémiás kóma is felléphet, amely a legveszélyesebb rövid távú mellékhatásnak tekinthető.



Otthoni (családi) vércukormérő készülék (Dcont TREND) vétele




Megvettük a Dcont TREND otthoni (családi) vércukormérő készüléket is. A 77 Elektronika Kft-nek ez a kitűnő, olcsó és kényelmesen használható vércukormérő készüléke az IDEÁL tesztcsíkkal igen kevés (csak 0,6 μl) vért igényel egy méréshez.
3. ábra: Dcont TREND készülék a vércukorszint otthoni (családi) mérésére
 



A mérési költség döntő többségét jelentő tesztcsík darabja jelenleg 70 Ft körül van, így a kényelem és az olcsóság lehetővé teszi az akár negyedóránkénti méréseket is egy-egy kritikus esetben (az étkezés utáni profilban a csúcs elkapására). Mi ezzel a készülékkel mértük ki az összes gyanús ételt vagy ételkombinációt és a legnagyobb vércukor-emelkedéseket okozókat lassan elhagytuk.

Régebben évtizedekig a ROCHE Accu-Chek3 készülékét használtuk, amellyel (ugyan drágán és nehézkesen, de) a vércukor mellett a koleszterin és a triglicerid vérszintje is megmérhető volt.

Mindezek mellett igen fontos fejlemény volt, hogy 2011-től lehetővé és széles körűvé vált az orvosi beutalás nélküli (magánkezdeményezésű) laborvizsgálat is. Ezt a lehetőséget nyújtja nekünk budai CentrumLab (az általunk jól megközelíthető Mammut II-ben), ahol elég gyakran leméretem az alapvető laborparamétereket, negyedévenként pedig a hemoglobin A1c vérszintjét is.

Az 1990. évi szívműtétem óta előírt Syncumar szedése miatt egyébként is kell laborba mennem. Az éhomi cukor méretése jelenleg 95 Ft. A HbA1c mérésének a díja ugyan ennek a többszöröse (14-szerese, jelenleg 1.350 Ft), de sokszorosan hatékonyabb azáltal, hogy a vércukornak a hosszú távú szövődmények szempontjából igazán releváns 3 havi átlagáról nyújt információt, ami alapján a kezelési vagy az életmódbeli változtatás vagy nem változtatás sokkal biztonságosabbá válik.


A mérés nagy szerepe diabétesz megelőzésében és kezelésében



Az A1c méréséhez hasonlóan sokatmondó és az otthoni vércukor méréséhez egyszerű megoldásoknak igen nagy szerepe van a cukorbaj megelőzésében és kezelésében. Mindkét mérést ösztönzi a szövődmények hosszú távú kockázatának az ismerete, amely nemcsak azért fontos, hogy elkerüljük a kockázatnövelő hatásokat, hanem azért is, hogy a gyógyítás során összevethessük azokat az alkalmazott gyógykezelés és/vagy gyógyszerek mellékhatásainak a kockázatával.

Az orvosi beavatkozás értelme, hogy hosszú távon kisebb legyen a gyógyítás összes káros mellékhatásának az egészségrontó kockázata, mint a szövődményeké. Ehhez az összevetéshez is szükséges a hosszú távú szövődmények kockázatainak az ismerete, amely az A1c mérésével határozható meg legmegbízhatóbban.


A cukorbaj szövődményeinek nincs küszöbértéke

A krónikusan magas vércukorszint kockázatait már 1996-ban felmérték és publikálták (a Skyler JS. Endocrinol Matab Clin North Am. 1996; 25: 243—254 cikkben). Az ott publikált adatokat sokan idézik és szemléltetik az óta is. Az egyik ilyen másodlagos publikációs forrás adaptálása és kiegészítése alapján készült 4. ábra is, amely mutatja, hogy az A1c növekedésével rohamosan nő a diabétesz szövődményeinek a kockázata.



4. ábra: Az A1c növekedésével rohamosan nő a diabétesz szövődményeinek a kockázata

Ez az ábra is szemlélteti, hogy a krónikusan magas vércukorszint hosszú távú károsító hatásának nincs küszöbértéke. Nincs olyan ugrásszerű romlás vagy javulás sehol sem, amely egy természetes kitüntetett célérték lehetne a gyógyításban.

A normális (A1c= 6%-nál = 1) kockázati szint 3-szorosánál behúzott szaggatott vonalnak az exponenciális görbékkel képezett metszéspontjainál, például, azt kell összevetni hogy a különféle szövődményekre alkalmazott gyógyítások (gyógykezelések és gyógyszerelések) mellékhatásainak a várható hosszú távú kockázatai kisebbek-e mint a 3-as kockázati szint.

A krónikusan magas vércukorszint kockázataira vonatkozó szabály egyszerű: minél alacsonyabb az átlagos cukorszint, annál kisebb a hosszú távú szövődmények kockázata, vagy megfordítva minél kisebb az átlagos cukorszint, annál kisebb a hosszú távú szövődmények kockázata. Ezt szemlélteti egy másik mértékadó kutatás alapján az 5. ábra is hatféle káros következményre.


5. ábra: 1% A1c változás által okozott kockázatváltozási arány
 



Szavakban összefoglalva az 5. ábra lényege, hogy amennyiben a HBA1c 1%-kal javul, akkor a kockázati arány csökkenése

14% a végzetes és nem végzetes szívinfarktus esetén,

12% a végzetes és nem végzetes sztrók terén,

37% a hajszálerek miatti végpontok esetén,

19% a szürkehályog-eltávolításában,

12% a perifériás (végtagi) bántalom miatti halál vagy amputáció esetén,

16% a szívbetegségnél.

ÖNKÍSÉRLET A CUKORBAJ "LE-KEZELÉSÉRE" GYÓGYSZER NÉLKÜL



Az átlagos vércukorszint (háromhavonta való) mérésének igen nagy haszna van abban is, hogy biztonságosan elhagyható a cukorbaj elleni gyógyszerek szedése, és biztosabban megvalósítható az alternatív megoldásokra való áttérés. A hatékony alternatívák közé tartozhat a paleó vagy egyéb diéta, a több testmozgás, az étrend kiegészítők szedése stb. Többé kevésbé jól alkalmaztam a Szendi Gábor által meggyőző érvekkel alátámasztott paleo-diétát, valamint szedtem Q10 ubikinol, L-Carnitine, napi 4-12 gramm aszkorbinsav, 40 gramm tejsavó kivonat, továbbá a D3, K2, E, A és B complex vitamin stb. étrend-kiegészítőket.

Mindezt gyakorlati példaként (esettanulmányként) is tekinthető önkísérletem alábbi leírása taglalja. A saját problémáim megoldását célzó önkísérletem menetét és eredményeit a bevezetőben már közölt, de itt is megismételt 1.b táblázat mutatja be.

1b. tábla: Gyakorlati példaként (esettanulmányként) is tekinthető önkísérlet


Az éhomi vércukorszintem évtizedek óta gyakran volt magas. Változó volt, de sűrűn került a 6-7 mmol/L tartományba is, néha még 7 fölé is felment. Végül hivatalosan is cukorbetegnek nyilvánítottak és néhány évvel ezelőtt egy metformin hatóanyagú gyógyszer szedését is előírták. Eleinte naponta két Metfogamma 850 mg, majd Meforal 1000 mg filmtablettát szedtem be reggel és este.



Az 1b. táblázat a vércukormérési adataimat adja meg 2011 novembere óta, amelyek többségét a CentrumLab (Bp. Mamut II. egysége) mérte, de végzett egy-egy mérést a Prolab és a Kapás utcai szakrendelő is. A táblázat alapján jól követhető, hogy a Meforal csökkentése, majd a teljes elhagyása utáni sem változott lényegesen az átlagos vércukorszintem. Ezt nagy örömmel vettem, és reméltem, hogy végleg megszüntettem a veszélyes mellékhatásokkal is fenyegető metformin hatóanyagú gyógyszerek szedését. Ez sikerült, mert 2014-ben és 2015-ben sem szedtem Meforalt (és más diabetes ellenes hivatalos gyógyszert sem).



2013-ban, a Meforal elhagyásának első évében a HBA1c mérések jó eredményt hoztak, hiszen a normális tartomány felső határa alatt maradtak (4,9–5,9 % között). Ez is mutatja, hogy bűn volt a Meforal szedése még felezett adagokban is.




A 2014. év elején azonban a (nálam az évtizedek óta fennálló krónikus bronchitis) COPD akut fellángolása olyan erős volt, hogy az addigi Spiriva hörgőtágító mellé még Formoterol kiegészítést is előírtak és egy hetes szteroid lökésterápiát is alkalmaztak (metilprednizolon kortikoszteroid hormon [Medrol] révén). Ez először telitalálatnak tűnt, mert megszűnt a köhögésem és fulladásom.



Ezután azonban újabb és még nagyobb baj következett be (lehet, hogy túl rövid volt a Medrol kúra). Szűnni nem akaró ingerköhögés kínzott napokig, amely aludni is alig hagyott. Úgy kimerültem, hogy mentők vittek a Korányi kórházba (pontosabban az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet dr. Juhász Erzsébet által vezetett XIV. Tüdőbelosztályára). Először nagy fejtörést okozott, hogy mi bajom van, de hamar felállították a zseniális diagnózist, amely szerint egy különleges tüdőgyulladásom van (a neve: allergiás, kétoldali diffúz, intersticiális hiperszenzitív tüdőszöveti gyulladás). E tüdőgyulladás és a miatta fellépő kisvérköri dekompenzáció ellen gyógyszerként intravénás Medrolt és vízhajtót, meg antibiotikumot és más szereket is kaptam. Ezek egy része a vércukrot növelő gyógyszer volt, ezért talán ezeknek tulajdonítható az átlagos vércukorszintem emelkedése. Otthon még 2014 júniusáig szedtem szteroidot, de akkor már spray (2x40 mikrogramm Budesonid adag) formájában. Ez befolyásolhatta a további mérések eredményét is. A hosszabb szteroid mentes időszak után 2014.09.26-ára 5,8%-ra csökkent le a vércukor 3 havi átlaga. Ez már a Medrol szedési időszak nagyságrendjébe esik. 2014.12.22-én végzett újabb méréskor kapott 5,9% érték mindezt megerősítette.
 
2015.02.02-i mérés véletlen megrendelésen alapult, hiszen a 3 hónap még nem telt le. Meglepett, hogy egy kissé megemelkedett vércukrom (HgA1c=6,2% lett). Ez talán a karácsonyi ünnepek alatti étkezési lazítás (édességfogyasztás) is indokolhatja. Másik ok lehet, hogy közben lázas fekvő beteg voltam 1 hétig és sokféle gyógyszert szedtem, amelyek befolyásolhatták a vércukor alakulását is. A szedett gyógyszerek közt volt Cifloxin és Bioparox antibiotikum többféle köptető is. Rubofen lázcsillapítót is kellett szenem (ami növeli az INR értékét). Immunerősítőként továbbra is szedtem az Isoprinosine gyógyszert, valamint a Colostrum és a Protexin étrend-kiegészítőt is.



2015.07.03-i mérés viszont nagyot késett (5 hónappal az előző után következett be). Közben jelentősen változtak a szedett szerek is és a változások különféle hatásokat gyakorolhattak a vércukor szintemre. Az időszak nagy részében szedett szerek a következők voltak: Sycumar, Roxera és Budesonide puff, valamint Q10 ubikinol, Best Multiple, omega-3, L-karnitin, Isoprinosine és köptetők. Ezek együttesen járultak hozzá a HgA1c=5,9% átlagos érték kialakulásához.

2015.10.26-i mérés  eredményét is befolyásolták a szedett szerek. Az időszak egy részében szedett szerek a következők voltak: Sycumar, Roxera és Budesonide puff, valamint Q10 ubikinol, Best Multiple, omega-3, L-karnitin, Isoprinosine és köptetők. Ezek együttesen járultak hozzá a HgA1c=6,2% átlagos érték kialakulásához, ami egy kissé magasabb, mint az előző mérés értéke, de pontosan megegyezik az azt megelőzőével.



A mára már mintegy 3 év hosszúra nyúlt önkísérletem jól visszaigazolta a Meforal elhagyásárára vonatkozó döntésem helyességét.



Önkísérletem oka: A metformin (Meforal) a hörghurut esetén nagyon káros



Nagy aggodalommal töltött el, hogy a metformin hatóanyagú alkalmazása ellenjavallt az olyan akut vagy krónikus betegségek esetén, amelyek szöveti hipoxiát okozhatnak. Nekem pedig gyakran voltak és vannak hörghurutos panaszaim, egy magzatfejlődési hiba következtében, ami a lingula hörgő szájadék beszűkülését okozta, amint azt az alábbi ábra szemlélteti.



6. ábra: Lingula-hörgő szájadékának a szűkülete krónikus bronchitiszt okoz


E magzatfejlődési rendellenesség miatt végigkíséri az életem a hajlam a COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, magyarul: krónikusan gátolt légutak miatti tüdőbetegség) időnkénti fellángolására. A bal tüdő egyik részét (a 4-5. lebenyt) ellátó hörgő (lingula) szűk szájadéka után nagyon rosszul szellőző légzsák könnyen begyullad, fertőzött vagy hurutos lesz.



Ennek következtében például 2014 elején fellépő akut hörgőgyulladásom olyan erős volt, hogy a szokásos SAMA+SABA (Berodual) és a LAMA (Spiriva) inhalációs hörgőtágító mellé még LABA (Formoterol) puff-okat, majd ICS (Budesonide) szereket is kellett használnom.



Sőt, a leállítására végül még egy hetes szteroid lökésterápiát is alkalmaztak (metilprednizolon kortikoszteroid hormon [Medrol] révén), amint arról a K2 vitamin szedése vérhígító (alvadásgátló) kezelés mellett című blog bejegyzésemben is beszámoltam.



A betűszavak jelentése:

SAMA: Short-acting muscarinic antagonist (rövid hatású muszkarin-antagonista)

SABA: Short-acting β2-agonist (rövid hatású β2-agonista)

LAMA: Long-acting muscarinic antagonist (hosszú hatású muszkarin-antagonista)

LABA: Long-acting β2-agonist (hosszú hatású β2-agonista)

ICS: Inhaled corticosteroid (inhalációs kortiko szteroid)



A Meforal mellett csak fokozott elővigyázatossággal lehetett használni NASONEX orrsprayt és hörgőtágító SPIRIVA inhalátort is. Ezeket és a még ezen kívül is felmerülő számos problémát áttekintve, elhatároztam, hogy alternatív megoldásokat keresek.




Mivel naponta iszom tejsavófehérjét, megnéztem, hogy az nem okoz-e jelentős vércukor-emelkedést. A mellékelt grafikon szemlélteti, hogy a tejsavófehérje fogyasztása után nem nőtt, hanem még csökkent is a vércukrom.


7. ábra: A vércukor szintje a tejsavó-fehérje fogyasztása után csak kicsit változott
(6,8-ról 6,2-re csökkent, majd 6,5-ra emelkedett)



Nem állítom, hogy a tejsavó miatt csökkent a cukrom másfél órán át, de azt igen, hogy aligha emelhette a vércukrom (amely egyébként nálam délelőtt csökkenni szokott).



MELLÉKLETEK


A „cukorbaj” és cukoranyagcsere lényege és biológiája (nagyon röviden)

A cukor a szervezet energiaellátásának a fontos forrása és eszköze. Az agynak is igen nagy szüksége van rá, az oxigén és a koleszterin mellett. Az emésztőrendszerből felszívódott cukrot a vér szállítja mindenüvé a rájuk éhező sejtekhez. A magas vércukorszint abból adódik, hogy a cukor a szállítás közben (a vérben) torlódik, felhalmozódik, mert a vérbe több kerül be, mint amennyit a sejtek felvesznek.



Mindez egy hosszú távú öngerjesztő folyamat, egy ördögi kör, amely a 2-es típusú diabéteszbe és annak a fentiekben már emlegetett szövődményeibe torkollik. A cukorcserének az egészségesekben kialakuló anomáliája kezdetben nem okoz akut problémát, legtöbbször észrevehetőt sem. Ekkor az érintett még a lejtő tetején van, de már megkezdte a lecsúszást lefelé. Elsősorban az ereket érintő olyan alattomos folyamat ez, mint a korrózió, a rozsdásodás és az elöregedés számos jelensége.



A magas vércukorszint okai közé tartozhat

·    a viszonylag nagy a bevitel a cukor, a szénhidrát és egyebek túlzott fogyasztása által;

·    a viszonylag kicsi fogyasztása a mozgáshiány miatt;

·    a sejtek cukorfelvevő-képességének gyengesége az inzulinhormon hiánya miatt következében (a cukorbetegség 1-es típusánál vagy a 2-es típus előrehaladott fázisában);

·    a sejtekben a cukorfelvevő receptorok számának a csökkenése vagy rossz működése következtében ez is főleg a 2-es típus diabétesz előrehaladott fázisában, miután előzőleg a sok inzulin lemérgezte a receptorok egy részét).



Mindezek miatt, ha valakinek „sok a cukra” a vérben, akkor általában kevés a cukra a végfelhasználó sejtekben. A cukorbaj azért baj, mert a sejtek cukorra éheznek, miközben sok cukor van úton (a vérben) vagy el van raktározva zsírként a különféle testtájakon, leginkább a hasi részeken. A sejtek éhezése valódi éhségérzetet is okoz, ezért eszik magukat degeszre és dagadtra a cukorbajosok. Az evés azonban nem segít, ha a cukor nagy része nem jut el oda, ahol nagy szükség van rá, de oda megy zsírként, ahol káros teher.




Van hasonlóság a cukorbaj és a koleszterinbaj között abban, hogy a koleszterin is a szervezet és különösen az agy energiaellátásának a fontos forrása és eszköze. Az emésztőrendszerből felszívódó koleszterint is a vér szállítja mindenüvé a koleszterinre éhező sejtekhez. A magas koleszterinszint abból adódik, hogy a koleszterin a szállítás közben (a vérben) felhalmozódik, mert a vérbe több kerül be, mint amennyit a felhasználó sejtek (különösen az agysejtek és az idegsejtek) felvesznek…. stb.



A glikált, „édesített” hemoglobin és a HbA1c mérés biológiája

Az A1c mérés nagy előnye, hogy megmutatja a cukoranyagcsere hibája következtébe létrejövő ér-korrodáló és alattomos folyamat előrehaladásának a fázisát, valamint lehetővé teszi a folyamat távlati kockázatainak a megítélését is. Ezek ismeretében lehet jól mérlegelni, hogy mennyi gyógyszerelési és/vagy életmód-változtatási erőfeszítést érdemes vagy kell tenni a folyamat megállítására vagy legalább a lassítására.



Az A1c mérés a cukor és a hemoglobin molekulák stabil összekapcsolódásával létrejött glikohemoglobin részecskék %-os arányának vagy a moláris koncentrációjának a mérésén alapul. Pontosabban: a HbA1c paraméter glükózzal kötésben lévő (glikozilált, „édesített”) hemoglobin %-os aránya az összes hemoglobinhoz (mint 100%-hoz) képest.



A HbA1c egyébként olyan részecskék %-os arányát vagy a moláris koncentrációját fejezi ki, amelyek a felnőtt emberek vörösvérsejtjeiben levő vastartalmú makromolekula (hem) és globin fehérje vegyülete (vagyis a hem-o-globin vasfehérje) és a vérben levő cukormolekula végleges összekapcsolódásával áll elő. Még rövidebben: az A1c a hemoglobin-cukor komplexek aránya vagy koncentrációja.




Minél tovább nagyobb a vérben a glükóz koncentrációja, annál nagyobb mértékben kapcsolódnak a cukormolekulák a hemoglobinhoz. Ez a kapcsolódás azonban többnyire nem végleges, mint általában nem végleges a bálban a táncpartnerek kapcsolódása sem. Nem minden kapcsolódás vezet tehát végleges kötéshez – a táncpartnereknek a metafora szerinti „holtig tartó” házassághoz. A kapcsolódások egy (kicsi, de arányos) része azonban végleges marad, mint a „holtomiglan-holtodiglan” kötött házasság.



Az A1c mért értéke a véglegesen kötésbe került (házasságot kötött) hemoglobinok arányát tükrözi. Közvetve tükrözi a cukorkínálat mennyiségét is, amint (ennél a döcögős hasonlatnál maradva) a megkötött házasságok tükrözik a nősülni képes levő táncpartnerek mennyiségi arányát („felhozatalát”) is. Ezt igyekszik egy sematikus képpel illusztrálni a 8. ábra, de csak három kacsolódó párra.


M1. ábra: A cukor és a hemoglobin molekulák (egy részének) végleges egybekelése
 

A mérés eredményeként kapott HbA1c érték értelme



Valójában az egy vörösvértestben levő több száz hemoglobin közül csak kevés lép "holtig tartó frigyre" a cukormolekulákkal. Ha átlagosan 300 hemoglobin molekulát és normál-középként 5% HbA1c arányt tételezünk fel, akkor egy egészséges ember átlagos vörösvérsejtjében 15 pár gliko-hemoglobin fordul elő. A betegséget jelentő HbA1c>7% arány esetén pedig 20 fölé emelkedhet az egy vörösvértestben levő glikált (cukrozott) hemoglobin molekulák száma.



A vérben levő cukor koncentrációjával egyenesen arányos mennyisége kapcsolódik átmenetileg, majd (néhány óra alatt) kötődik véglegesen a vörösvértest (valójában vörösvérsejt, eritrocita, latinosan erythrocyta) festékanyagát jelentő hemoglobin molekulákhoz, amelyet az A1c laborparaméter arányosan nagyobb értéke tükröz vissza.



A kapcsolódás egy ideig instabil, de néhány óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordítható lesz, vagyis a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c a vörösvértestek élettartamától függ. Minthogy a vörösvérsejtek élettartama 100-120 nap körül van, az A1c értéke jó információt nyújt a vércukorszint mérést megelőző 3 havi átlagáról.





Először is tekintsük át, hogy tulajdonképpen miről is van itt szó.


A vért vörösre festő hemoglobinban egy vastartalmú makromolekula a hem kapcsolódik egy globin nevű fehérjéhez. Egy-egy vörösvértestben levő vastartalmú fémfehérje (itt vasfehérje) molekuláinak a százai alkotják a száraz anyag mintegy 90%-át (a vizet is beszámítva kb. 40%-át). A vér festékanyagát is jelentő hemoglobin igen bonyolult felépítésű, amint azt a 9. ábra szemlélteti:


M2. ábra A hemoglobin szerkezete



Hemoglobin A (HbA = Adult Hemoglobin): a felnőtt emberekre jellemző legközönségesebb (normális) hemoglobin tetramer elég ügyetlen jelölése. Ez a HbA frakció a vörösvértestekben levő összes hemoglobin mintegy 97 %-át teszi ki, ami szintén mutatja, hogy majdnem minden hemoglobin molukula ilyen közönséges, normális összetevő.




Hemoglobin A1 (HbA1=Increased Hemoglobin): a magas vércukorszint hatására létrejött cukor-hemoglobin párok által alkotott frakció mennyiségét jelöli – szintén elég ügyetlenül, egyáltalán nem utalva a glukózra.




A c betű feltehetően az angol concentration szó kezdőbetűjére utal. Eleinte az 1c jelölést alsó indexbe tették. A nehézkes HbA1c írásmódot valószínűleg még a kutatási fázisban kezdték el használni. A paraméter széles körben való gyakorlati használata miatt most már az alsó indexbe írást alig használják.




Manapság az angol nyelvű szakirodalomban a hivatalos megjelölés praktikusan rövid: A1c.

Más elnevezések és megjelölések: Glikohemoglobin, Glikált/Glikozilált hemoglobin, HbA1c vagy HbA1c.

Köznapian lehetne a neve cukros hemoglobinok aránya (vagy az édes vörösvértestek koncentrációja) is.



Szerintem a HbA1c jelölésből az 1 szám és c betű is elmaradhatna. A felnőttekre utaló A (=adult) jelzés sem sokat mond. Inkább a ritkább és speciálisabb helyzetekre kellene több indexet írni. A HbG vagy a gHb jelölés célszerűbb lenne, mint a homályos eredetű és nehezen megjegyezhető (5 elemes) betűcsoport. De hát én orvos vagy élettanos kutató nem vagyok (fizikus kandidátus fokozatom van, az életem nagy részében tudományos tanácsadó gazdasági matematikus voltam), ezért – e felvetés mellett – a HbA1c paraméter ésszerűbb jelölését a nálam illetékesebbre hagyom.



Összefüggések a vércukorszint egységei és értékei között


E paraméter fogalmain kívül a mértékegységei is nagyon változtak. Az alábbiak ezeket a változásokat tekintik át.
Standard összefüggés az A1c értéke és az átlagos vércukorszint között
Az utóbbi évek további nagyon örvendetes fejlődése az, hogy regressziós analízis során talált egyszerű egyenes arány alapján táblázatban foglalt standardizált kapcsolatot publikáltak az A1c értéke és az átlagos vércukorszint között. Ez nagy előrelépés annak ellenére, hogy a paraméter csak egy lineáris trenden alapul, amint azt egy 2008. évi megalapozó kutatásból átvett M3. ábra is szemlélteti. A pontos arány függ az alkalmazott mérési módszertől, valamint a vörösvértestek élettartamától és más jellemzőitől is. Az összefüggés pontosítása azóta is folyik és a várhatóan a jövőben is folytatódik majd.


M3. ábra: eAG függése az A1c százalékától






Időközben az A1c paraméter is megváltozott, mert a laboratóriumok a különböző gyártóktól vásárolt tesztekkel eltérő HbA1c eredményeket mértek ugyanazon beteg vérmintájából is, így a különböző teszteket használó laborok leleteinek összehasonlítása sok nehézséget okozott. Régebben egy százalékot adtak meg az arányszámára. Újabban az arányt mmol/mol egységben fejezik ki, hogy a mérési eredmény univerzális legyen (például, ne legyen labor- vagy országfüggő).



A régi és az új egység között stabil algebrai összefüggés áll fenn:



Új A1c = 10,93*(régi A1c) - 23,5

és fordítva:

Régi A1c = (új A1c+23,5)/10,93.




Becsült átlagos vércukorszint (estimated Average Glucose - eAG) az A1c paraméter régi és az új egységével megadott adatából is kiszámítható a következő képlettel:



átlagos vércukorszint (eAG) =1,59*[régi A1c(%)]-2,5

vagy

eAG = 0,14547*[új A1c(mmol/mol)]-0,91857



A kényelem kedvéért az alábbiak – képletek helyett – részletes táblázatokban is megadják meg a szóban forgó paraméterek közötti összefüggéseket.


M1. tábla: A vércukorszint becsült 3 havi átlaga az új HbA1C alapján

 



M2. tábla: A vércukorszint becsült 3 havi átlaga a régi és új HbA1C alapján




Ez a tábla akkor is jó, ha bármelyik (moláris vagy %-os) egységben adják meg az A1c paraméter értékét, illetve akkor is, ha az USA-ban használt és a szakirodalomban gyakran szereplő mg/dl egységben kérik a vércukor átlagát.




Ami a paramétereket és a jelöléseket illeti, elég lenne egyedül az átlagos vércukorszint közlése a következő módon:

Ga90 = a vércukor 90 napos átlaga (az A1c méréséből számítva)

Ga14 = a vércukor 14 napos átlaga (a fruktózamin méréséből számítva)

Ga1 = a vércukor 1 napos (24órás) átlaga (otthoni méréssel meghatározva)

Ga4h = a vércukor 4órás átlaga (otthoni vagy labor méréssel meghatározva)

Ga2h = a vércukor 2órás átlaga (otthoni vagy labor méréssel meghatározva)

és így vagy ehhez hasonlóan tovább.



Kapcsolódó irodalom:



1.) Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei. Könyv. Jaffa Kiadó, 2011.

2.) Szendi Gábor: A cukorbetegség gyógyítható? Hát persze!






5.) Optimális HbA1c célérték 2 típusú diabetesben. Dr. Káli András PhD főorvos 2009.09.03. http://www.ervprogram.hu/cikk-optimalis-hba1c.php

6.) Egyetlen A1c vizsgálattal kideríthető a cukorbetegség. HVG, 2009. június 10. http://hvg.hu/egeszseg/20090610_vizsgalat_cukorbetegseg.aspx

7.) Tájékoztató a cukorbetegeknek a HbA1c eredményközlés megváltozásáról. A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság Tájékoztatója cukorbetegeknek. Kiadásért felelős: Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, Magyar Diabetes Társaság. A Tájékoztató szerzői: Dr. Bekő Gabriella és Dr. Nagy Erzsébet. http://www.labtestsonline.hu/News/HbA1c-cukorbetegeknek.html

8.) HbA1c meghatározás útmutatója a laborok számára. http://www.szote.u-szeged.hu/clab/pdf/tajekozt/hba1c_laborosoknak_20101112.pdf

9.) D.M.Nathan et. al: Translating the A1c assay inti estimated averaged glucose values. http://care.diabetesjournals.org/content/31/8/1473.full.pdf. ORIGINAL ARTICLE, Diabetes Care, 31:1473–1478, 2008.

10.) Irene M Stratton et. al: Association of glycaemia with macrovascular and microvascular complications of type 2 diabetes (UKPDS 35): prospective observational study. BMJ 2000; 321 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.321.7258.405.



3 megjegyzés:

  1. Az őskövület orvosok még csak a terheléses vércukor vizsgálatnál tartanak!

    VálaszTörlés
  2. Hát ez egy nagyon jó írás! Kiáncsi vagyok a további eredményekre, illetve ha a cikk kiegészítésre kerülne a viszonylag alacsony HBA1c ért melletti nagy ingadozású/szórású cukorértékek elemzésével/hatásaival, akkor aljutnánk a teljességbe. :D Ahogy látom, ez önkísérlettel nehezen megvalósítható jelen esetben, de némi csatolt vonatkozó irodalom is nagyot tolna az íráson. Köszönöm!

    VálaszTörlés