Összes oldalmegjelenítés

2013. április 8.

L-karnitin ér-elmeszesítő szívgyilkos (is lehet)



L-karnitin (L-Carnitine) káros hatásai alig ismertek, a kedvező hatásairól pedig ódákat zengenek a karnitint étrend-kiegészítőként reklámozó és áruló honlapok. 2013 áprilisában azonban a világsajtón szenzációs tálalásban söpört végig az a hír, hogy (egyéb kedvezőtlen körülmények fennállása esetén) az általam is szedett és kedvelt L-karnitin gyorsíthatja az érelmeszesedést (szívbillentyűk, erek, köztük a szív és agy erei elmeszesedését). Az érelmeszesedés pedig hosszú távon növelheti a szívinfarktus, trombózis és agyi érkatasztrófák és a halál kockázatát, amint azt az 1.ábra szemlélteti.

1. ábra: A kutatások által feltárt érelmeszesedési mechanizmus lényege
 A teljes ábrát a FÜGGELÉK mutatja e leírás végén
 
Stanley Hazen (Cleveland Clinic's Lerner Research Institute) és mintegy két tucat társszerzője a kedvezőtlen hatást azzal magyarázza, hogy egy bizonyos  bélflóra és az L-karnitin kölcsönhatása először TriMetilAmin (TMA) vegyületet hoz létre, amely azoban a májban oxidálódik az FMO enzim hatására és létrejön a káros TMAO (TriMetilAmin-N-Oxid) vegyület, amely gyorsítja az érelmeszedést azzal, hogy csökkenti a koleszterin visszaoldódását  az érfalakról.

A nehezen megjegyezhető TMAO rövidítés felidézésére javaslom a nagy kínai vezér, Tisztelt Mao megszólításból való kiindulást.

Hohó! Előzőleg éppen az ellenkezőjéről volt szó!
Nesze, neked ...paleolit diéta! ...energiaital!, ...vörös hús! ...L-karnitin kapszula! stb. A beszámoló megjelenésekor a szenzációt az is fokozta, hogy a következtetések károsan érintették a Big Business több szereplőjét. Meg is jött a rá azonnal a felháborodott és kemény (de csak bulvár jellegű) válasz, amelyet jól jellemez az egyik vitacikk címe is: Bullshit study of the year: “Carnitine causes heart disease” (magyarul: Az év bikaszar [lószart sem érő] kutatása: "Karnitin szívbetegséget okoz").

A kapott eredményeket azonban más kutatás nem cáfolta meg azóta (két év múltán sem!). Stanley Hazen 2015-ben (a fentieket megerősítve és a kolin bélbeli szerepét is kiemelve) a lehetséges hosszú távú végkifejletek közé már a krónikus vesebaj kialakulását is felsorolta, amint azt a 2. ábra szemlélteti.


2. ábra: Az "áldott" kolin, karnitin és bélflóra is társtettes az "átkozott" TMAO létrejöttében

TMA egy szokásos, halszagú bomlástermék a bélben. Általában nem okoz gondot, de egy nagyon ritka génhiba esetén halszagú lehet tőle a verejték, lehelet, vizelet  (a bőr száj, vagina, haj stb. kipárolgása). Normális esetben a halszag csak a kolin túlzott kolin fogyasztása esetén jelentkezik. Az itteni témakörben a TMA a főgonosz előanyaga, amelyből a májban Flavin Mono-Oxygenase3 (FMO3) enzimfehérjék oxidációs hatására az ördögi TAMO keletkezik.

Az óvatosság indokolt létfontosságú karnitin és kolin fogyasztásánál is

Mivel nem lehet tudni, hogy kinek milyen a bélflórája, célszerű óvatosan bánni a sok (>2g/nap) karnitin fogyasztásával (étrend-kiegészítőként, vörös-hús és/vagy  energiaital stb. formájában) – hátha más kutatások is megerősítik majd a túlzott karnitin fogyasztás hosszú távú kockázatát. A kolin túlfogyasztását kísérő halszag is intő jel lehet.

Egyébként (figyelembe véve az étkezési szokásainkat) nálunk a "hatóságok" által elfogadhatónak tartott karnitines étrend-kiegészítés maximuma 500mg/nap (Svájcban 1g/nap, Japánban és USA-ban 20 mg/testsúlykg/nap). A szívbajosok és a erős izommunkát végzők viszont joggal emelhetik a karnitin bevitelét (mert náluk a rövid távú, azonnali, jelenbeli előnyök sokkal nagyobbak lehetnek, mint a hosszú távon esetlegesen bekövetkező hátrányok jelenbe való vetülete (befektetési kifejezéssel élve: "diszkontált jelenértéke").

Én szív(izom)erősítőként szedek étrend-kiegészítő L-karnitint napi 500-100mg mennyiségben, valamint a Best Multiple révén 100 mg kolint is. Időnként azonban beteszem a Google keresőbe az "L-Carnitine" TMAO kereső kifejezést, hogy lássam az új fejleményeket, a pro és kontra érveket. Egyelőre inkább megerősítő, mint cáfoló írások olvashatók Stanley Hazen professzortól és másoktól is. Kósza jelzések vannak arról, hogy 2015.év folyamán az érelmeszedést okozó TMAO vérszintjének a mérése rutin labormérés is lehet, aminek óriási jelentősége lenne az egyéni fogyasztási szint beállításában, hasonlóan (például vércukor)  méréséhez. Akinek jó a cukra az  szabadon ehet édességet, akinek rossz, az pedig legyen óvatos.

Egy adott emberben a bélflóra kedvezőtlen szerkezete, a TMAO vérszintje, valamint az érelmeszesedés mértéke és előrehaladása azonban egyelőre főleg csak kutatói szinten meghatározható dolgok. A köznapi életben (ahogy a szólás tartja) egy olyan fekete macskát kergethetünk egy sötét kerek szobában, amely esetleg ott sincs.  Valójában nem is (nemcsak) a karnitin a bűnös, hanem a társtettes kolin és kedvezőtlen bélflóra is. A karnitin és a kolin "áldott jó" tápanyag, ezért ezekből a szükséges mennyiséget be kell szednünk. E követelményen változtatni nem lehet. Inkább szóba jöhet a bélflóra változtatása megfelelő étrend és/vagy étrend-kiegészítők révén. Jelenleg ezen az úton keresik megoldást a kutatók is, a TMAO vérszint rutinméréssé fejlesztése mellett. Addig azonban csak annyi tehetünk, hogy kerüljük el karnitin és a kolin túlzott, fölöslegesen sok fogyasztását.

A KARNITIN RÖVID TÁVÚ ELŐNYEI BIZONYÍTOTTAK,  HOSSZÚ TÁVON VISZONT MARAD A GYANÚ, A VÁD (de ennyi ismeretlen mellett reális vádalkut sem lehet kötni a rövid és hosszú távú érdekeink összeegyeztetésére). 

A rövid és hosszú táv ellentmondása az élet sok területén megjelenik. A rövid távon élvezet, hosszú távon egészségkárosodás példái a doppingszerek, a kábítószerek, köznapibb esetekben a édességek fogyasztása, dohányzás, alkoholizálás stb. A könnyelmű emberek azt mondják, miért vigyázzak annyira. Lehet, hogy előbb elüt egy autó, elvisz egy járvány stb. Aztán pedig bánhatja, ha mégis sokáig él, de a végén érelmeszesedési bajok keserítik meg az életét.

A karnitin és a kolin esetében azonban a rövidtávú egészségjavulás áll szemben a hosszú távú egészségügyi kockázatokkal, mint számos receptköteles gyógyszer esetén is. Ilyenkor nagyon számít az életkor. A kiskorúak, a fiatalok esetén kockázatosabb a hosszú távú káros hatás, mint például az idős szívbetegeknél, akik az évtizedekig tartó érelmeszesedés drámai végét esetleg meg sem érik (mert előbb elviheti őket egy valami más baj, egy másféle szervi vagy fertőző betegség, netán a végelgyengülés).


A megoldás nem könnyű, mert igen bonyolult biológiai folyamatokról van itt szó, de az érdeklődés óriási, ezért igen sok kutató dolgozik rajta. Mostanában szinte naponta (évente közel 300) közlemény jelenik meg róla. Lehet, hogy néhány év alatt kifejlesztenek majd olyan pirulát, amely a bélbaktériumokra hatva megakadályozza, hogy az angyali karnitin és/vagy kolin hatására az ördögi TMAO keletkezzék.  Az is lehet, hogy a TMAO káros hatását majd ki lehet védeni a koleszterin anyagcseréjére kedvezően ható valamilyen szerrel (pl. sztatinnal) vagy elegendő mozgással. Akkor pedig majd aggodalom és kockázat nélkül élvezhetjük a vörös hús ételeket és az energiaitalokat, valamint testépítőként (vagy szíverősítőként, mint én) szedhetjük az L-karnitin és/vagy kolin étrend-kiegészítőket is.
Utoljára frissítve: 2015.05.25

Tartalomjegyzék

AZ L-KARNITIN (BT VITAMIN) ELŐNYEI ÉS SZÜKSÉGESSÉGE
           Az L-karnitin bőrápolásra is jó
L-KARNITIN TÚLZOTT FOGYASZTÁSÁNAK A KOCKÁZATAI
A kapcsolatot mindeddig két okból nem fedezték fel
3.ábra: Friss L-karnitin és régi lecitin kutatás - Mind meghalunk!
Biológiai kísérleti eredmények
Kolin (PC) lipotrop, zsírégető és idegerősítő anyag (B8-vitamin) 
Bélflóra (bél-mikrobiom) a legnagyobb endokrin szűrőszervünk
A mikrobiomról röviden KONKLÚZIÓ

MELLÉKLET: EGY ANGOL NYELVŰ ÍRÁS
Carnitine may raise risk from fat, cholesterol
TMAO (TriMetilAmin-N-Oxid)
At same LDL level one develops cardiovascular disease and the other doesn't
TMAO-producing bacteria
The study was sponsored by the National Institutes of Health
Dietary supplement carnitine
Council for Responsible Nutrition: Study "a new, emerging hypothesis"
Humans generally have plenty of carnitine
FÜGGELÉK: A HATÁSMECHANIZMUS RÉSZLETES ÁBRÁJA
KAPCSOLÓDÓ PUBLIKÁCIÓK

*************************************



Az L-karnitin (BT vitamin) előnyei és szükségessége

A néha BT vitamin névvel is illetett L-karnitin étrend-kiegészítő közkedveltségét növelte az a sokféle kedvező hatás, amelyet állítottak/állítanak róla, amelyek közé tartoznak a következők is:


A szívvel kapcsolatban

Szívritmus zavarok csökkentése

Szívkoszorúerek vérellátásának javítása

Szívroham intenzitásának csökkentése

A sporttal kapcsolatban

Egyenletes fizikai teljesítőképesség

Sportteljesítmény fokozása

A szervezet regenerálódásának javítása

Egyébként

Immunrendszer erősítése

A megtermékenyítő képesség növekedése

Bőrt hidratáló és hámlasztó hatása

A www.vitaminok.info honlap szerint a karnitin lényegében az „energia szállítója”, mivel az energia termeléséhez szükséges zsírsavak odaszállítja, ahol azokat energiává kell átalakítani. Ezzel javítja az izmok (köztük a szívizmok) ellátását energiával és oxigénnel, ami viszont hasznos a szívbetegek, a sportolók, a testépítők stb. számára. Gyorsítja a méreganyagok távozását is, amivel késlelteti a sejtek öregedési folyamatát. Ugyanakkor jó hatást gyakorol a vércukorszint szabályozására, sőt a férfiak megtermékenyítő képességét is fokozza.



A karnitin bioszintézis révén termelődik a bennünk, de azért nagy szükség lehet étrend-kiegészítésre is, mivel a szervezetünk napi szükséges adagnak csupán körülbelül a 10%-át képes előállítani. A gyermekek szervezete kb. 15 éves korig nem állít elő karnitint. A vegetáriánusok, a várandósok, a szoptató anyák és az idősek szervezete is emelt mennyiség bevitelét igényli. Hiány léphet fel gyógyszerek szedése, rossz étrend (fogyókúra), túlzott fizikai munka (sportolás), vegetáriánus étrend miatt is.



Az erzsebetrosta.hu frappáns össszefoglalója szerint "L-karnitin nagy népszerűségnek örvend az USA-ban valamint Japánban, ahol a különféle szívproblémák, szívinfarktus, magas vérnyomás ellen fogyasztják. Karbantartja a szívizomzatot, nélkülözhetetlen a növekedéshez, az izomzat fejlődéséhez. Légszomj fellépése esetén javítja az izmok oxigénellátását. Nemcsak a testi kondíciót, hanem a szellemi állapotot is regenerálja. Stimulálva az ingerületátvivő anyagok termelését - segíti az agyműködést, javítja a koncentrációképességet, de jó hatással van az idegrendszerre is. Lassítja az Alzheimer-kór elhatalmasodását, és .... csökkenti a „rossz” koleszterinszintet.

Szedésénél nem árt azonban jól megjegyezni, hogy kétféle karnitin ismert, az L-karnitin és a D-karnitin. A D-karnitin és az L-karnitin között a különbség igen jelentős, ugyanis csak az utóbbi áll rendelkezésre természetes forrásból, és csak ez fiziológiailag aktív. A D-karnitin inaktív, és meggátolja a hasznos L-karnitin felvételét. De az L-karnitin fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. A szakemberek azt mondják, hogy azoknak, akik két kapszulánál többet kapnak be, halszaguk lesz..."



Az L-karnitin bőrápolásra is jó

L-karnitin jó hatású a bőrre azért is, mert a narancsbőrből elszállítja a zsírsavakat, például a multivitamin webáruház részletes ismertetője szerint. A kozmetikai ipar is felfedezte magának. Most már krémekben is használják, mivel a nagyon jó nedvszívó L-karnitin hidratálja a bőrt. Humán vizsgálatokkal igazolták, hogy 2% L-karnitin tartalom a kozmetikai készítményben 26,4%-os hidratáló hatást eredményez, szemben a placebo 12,5%-os hatásával.
Az L-karnitin nagyon jó hámlasztó hatással is rendelkezik, melyet már alacsony koncentrációban is kifejt. A hámlasztás során a bőr külső felületén található elszarusodott sejteket távolítják el a bőr megújítása céljából.   Az életkor előre haladtával egyre hosszabb időt vesz igénybe a bőr megújulása, amely során a hám alsó rétegében képződött új sejtek pótolják a felszínen elvesző sejteket.  Az idézett ismertető szerint kísérletekkel igazolták, hogy az L-karnitinnel helyileg kezelt bőr megújulási ideje 12%-kal csökkent (általában a megújulási idő a fiatal és középkorú felnőtteknél 20 nap, 50 év felett pedig kb. 30 nap).

L-karnitin  túlzott fogyasztásának a kockázatai

Az L-karnitin túlzásba vitt szedése azonban jóval nagyobb kockázatot is rejthet magában. 2013 áprilisában az USA (New York Times, Wall Street Journal stb.) nyomán a világ és hazánk sajtóján is végigsöpört a hír, hogy a legújabb kutatások szerint a vörös húsokban és az energiaitalokban  levő L-karnitin a szív igazi ellensége. Hazánkban például a Hír24 címe szerint: Megvan a szív igazi ellensége. A vörös húsoknál és az energiaitaloknál is ugyanaz a tettes: TMAO (TriMetilAmin-N-Oxid). Forrás: Nature Medicine/Wall Street Journal/Hír24. (2013.04.09).

Amerikai kutatók közvetlen összefüggést találtak egyes szívbetegségek megnövekedett kockázata és egy karnitin nevű vegyület között, amely egyebek mellett bőségesen megtalálható vörös húsokban, energiaitalokban és egyes táplálékkiegészítőkben.

A kapcsolatot mindeddig két okból nem fedezték fel.

1.      Egyrészről a karnitin nem egy haszontalan molekula, segíti a szervezetet az energiafelhasználásban, és gyakorlatilag nélkülözhetetlen az izomzat fejlődéséhez.

2.      Másrészről pedig nem is ezzel a vegyülettel van a gond, hanem egy másikkal, amely az egyáltalán nem szimpatikus trimetilamin-N-oxid nevet viseli. A problémát az okozza, hogy a trimetilamin-N-oxidot épp a karnitin felhasználásával hozzák létre emberi bélbaktériumok.

Az amerikai tudósok 2500 páciensnél vizsgálták a karnitin- és a trimetilamin-N-oxid szinteket, s úgy találták, hogy a trimetilamin-N-oxidból akkor van sok, ha a karnitinból is akad rendesen - mindez pedig az erek eltömítődéséhez, s végül szívrohamhoz vezet(het).

A kutatók egyike, Dr. Stanley Hazen a Wall Street Journalnak fejtette ki, hogy a halálos folyamathoz természetesen a koleszterin is "elengedhetetlen", azonban a trimetilamin-N-oxid jelentősen módosítja annak működését. "Ez megmagyarázhatja, miért fordul elő, hogy két embernek azonos a koleszterinszintje, mégis csak az egyiküknél alakul ki szívbetegség.Egy igen szellemes, drámai ábrázolás is megjelent e témában, amint azt a 3.ábra mutatja:

3.ábra: Friss L-karnitin és régi lecitin kutatás - Mind meghalunk! 
 
Forrás:  http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2013/04/09/friss_l-karnitin_es_regi_lecitin_kutatas_mind_meghalunk. Szerző: Tihanyi András, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietétika szakán végző dietetikus.

A képaláírás: 
"Amerikai kutatók a vörös hús egy olyan kémiai összetevőjét tudták kimutatni, ami megmagyarázhatja, hogy a szalonna vagy a steak miért káros a szívre. A Nature Medicine-ben publikált tanulmány szerint a vörös húsban található karnitin bomlásnak indul a belekben. 
A karnitin bomlása olyan eseménysort indít el, ami a koleszterinszint megnövekedéséhez vezet, ami viszont szívproblémákat okozhat. A dietetikusok szerint egészségügyi kockázatokkal járhat, ha az emberek karnitintartalmú ételeket és étrendkiegészítőket fogyasztanak."


Biológiai kísérleti eredmények

Stanley Hazen és a mintegy két tucat társszerzője az L-karnitin fogyasztásával kapcsolatos kedvezőtlen hatást azzal magyarázza, a kísérleti eredményeket részletesen taglaló cikkük (általam fordított, kiegészített és pontokba szedett alábbi) kivonatában:



1.) A bélbaktériumok anyagcseréje a kolin* (phosphatidylcholine*, PC*) felhasználásával TMA vegyületet hoz létre, amelyből a további anyagcsere TMAO vegyületet állít elő. (*A kolinról és PC-ről az ismertetést lásd alább).



2.) TMAO keletkezéséhez vezető ez a folyamat az L-karnitin kapszula (vörös hús stb.) fogyasztásával is lezajlik, ami azután felgyorsítja az érelmeszesedést.



3.) L-karnitin fogyasztásakor a vegánok/vegetáriánusok sokkal kevesebb TMAO vegyületet állítanak elő, mint az általános étrendűek.



4.) Az emberi széklet speciális bélbaktérium flórája összefüggésben van a TMAO vérszintjével és az étrenddel.



5.) Az L-karnitin vérszintjével összefüggő érelmeszesedés (érszűkület, szív és agyproblémák) csak akkor jelentkeznek, ha egyidejűleg magas TMAO vérszintje is.



6.) L-karnitin hosszú távú fogyasztásakor az egerek bélflórája szignifikánsan változott. Jelentősen növekedett a TMA/TMAO szintézis, lecsökkent az erekről a véráramba visszaoldódó koleszterin mennyisége (RCT = Reverse Cholesterol Transport) emiatt felgyorsult az érelmeszesedés, de mindez megszűnt, ha a bélflórát antibiotikum adásával elnyomták.

Mindez bizonyítja, hogy a bélflórának is szerepe van abban a jól megalapozott összefüggésben, hogy a vörös hús fogyasztása szívproblémákhoz vezet.

Kolin (PC) lipotrop, zsírégető és idegerősítő anyag (B8-vitamin)


A kolin lipotrop és a phosphatidylcholine (PC) anyagok családjába tartozó vitaminszerű tápanyag, amelyet a máj is képes szintetizálni (metionin és szerin aminosavakból). Elegendő kolin (és más "zsírégető" lipotróp anyagok) nélkül zsírmáj keletkezik a veszélyesen felhalmozódó zsír hatására.



A kolin elősegíti az acetilkolin előállítását, amely a testünk a legfőbb neurotranszmittere (ingerközvetítője az idegekben). A kolinhiány esetén a kolinerg rostok neurontelepei elhalnak, és ez a rettegett Alzheimer-kórt idézheti elő



A metionin, inozitol, betain mellett, a kolin is lipotróp ("zsírégető") anyag, amely maga is része a zsírfehérjéknek (lipoprotein, koleszterin molekuláknak). Más anyagokkal (pl. inozittal) együtt, a kolin elősegíti, hogy a koleszterint oda kerüljön, ahova kell (ahol nagy szükség van rá) és ne a vérben halmozódjon fel és az erek falára rakódjék le.


A Vitaminvadász összefoglalója szerint, a kolin a belünkben áll elő a metionin és szerin fehérjeanyagok, továbbá a B12 és a folsav közreműködésével, ezért nem is készülnek az élelmiszerekre vonatkozó mennyiségi előírások. Ugyanígy nincsenek a kolinfogyasztás és -elhasználás mennyiségére vonatkozó tanácsok. A hús, a hal, a tojás és a sajt bőségesen tartalmaz metionint és szerint, a máj, színhús, hal és a tejtermékek B12-t, a zöldfőzelékek és a sörélesztő pedig folsavat. A kész kolin vitamin nagy koncentrációja a májban, tojássárgájában, a sörélesztőben és a búzacsírában található. Egy koncentrált kolin kúrához ideális a lecitin, mert annak az inozit B-vitamin mellett fő alkotóeleme a kolin. Viszont nem ajánlatos hosszú időn át lecitinnel pótolni a kolint, mert ez idővel B6-hiányra vezethet, és ezzel kábultságot, hányingert, hasmenést és halszagra emlékeztető bőr- és hajillatot okozhat. 

Bélflóra (bél-mikrobiom) a legnagyobb endokrin szűrőszervünk

E témakör tárgyalása mindig beletorkollik a bélflóra (újabb nevén: gut-mikrobiom)  szerepének az emlegetésébe. 2015-ben már Stanley professzor is a bélflórával kapcsolatos kutatások jelentőségét emeli ki egy konzultációs anyagban, először csak kérdezve mondván, hogy a bélflóra a legnagyobb endokrin szervünk-e? ("Is the gut microbiome the body’s largest endocrine organ?"). Majd egy másik alfejezetben már állító módban mondja, hogy a bélflóra egy gigantikus endokrin szervnek tekinthető ("Seeing the gut microbiome as a giant endocrine organ").  
Ismeretes, hogy az (idegrendszerrel és az immunrendszerrel is szoros kölcsönhatásban álló) endokrin rendszer a tevékenységét hormonok segítségével fejti ki, amelyeket a belső elválasztású mirigyek (leginkább a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigyek, mellékvese, hasnyálmirigy  stb.) állítanak elő, és bocsátanak ki a keringésbe. E témakörben Stanley professzor hasonlóan fontos szabályzó szerepet tulajdonít a bélflórának is.

A testünk sejtjeinek a számát is meghaladó számú bélbaktériumok népessége megszűri a testünket érő legnagyobb környezeti hatást, amelyet az általunk fogyasztott ételek és italok gyakorolnak reánk. A bélflóra biológiailag aktív komponenseket állít elő, amelyek a hormonokhoz hasonlóan cirkulálnak a testünkben és hatnak a szerveink fiziológiai működésére. Ezen az úton (az endokrin rendszerhez hasonlóan) a bélflóra is szoros kölcsönhatásban van az idegrendszerrel és az immunrendszerrel is.

Stanley professzor szerint
a karnitin és kolin kockázat nélküli fogyasztása a bélflóra alakításával oldható majd meg jól. A bélflóra ugyanis egy rugalmas szerv. Ha megismerjük a kémiai nyelvét, akkor úgy lesz alakítható az ilyen célra kifejlesztett gyógyszerekkel, talán probiotikumokkal  és más hatóanyagokkal, hogy TMAO csökkenjen. 

A bélflóra belső szerkezetét kell megváltoztatni az ebből a szempontból káros baktériumtörzsek (számosságának és/vagy hatásának a) visszaszorításával és a hasznos törzseknek való kedvezéssel. Mindez a bélflóra endokrin hatásait úgy változtathatja meg, hogy csökkenjen a szívet, vesét agyat és más szerveket is érintő érelmeszesedés kockázata, akár sok karnitin és/vagy kolin ételben, italban vagy étrend kiegészítőkben való fogyasztása mellett is.  

A mikrobiomról röviden 

A  bélflóra a humán mikrobiom része. Miről is van itt szó? A kényelem kedvéért röviden összefoglalom a mikrobiom legfőbb jellemzőit a fertőtlenítésről 2014 elején írt másik blogbejegyzésem alapján.


Mi valójában egy emberi sejtekből és baktériumokból álló összetett lény vagyunk, mert az emberi sejtek számának tízszeresét meghaladó számú mikroba, főleg baktérium él velünk szimbiózisban, elsősorban az anyagcserét ellátó szervek külső és belső felületein. A hasznos (szakkifejezéssel: kolonizált) baktériumokból legtöbb él a belekben, bőrön és légutakban, de jelentős a szerepe a szem, száj, gyomor és a vagina baktériumainak is. Az egész Földön vastagbélben a legnagyobb az élőlények sűrűsége. 

„Darabszámra nézve” mintegy 90%-ban baktériumtelep (mikrobakolónia) vagyunk és csak 10% körüli a „saját testünk”. A tömegünket tekintve azonban csak 1-2%-ban vagyunk mikrobák, mivel a testünkben csak kb. 1,5 kg mikroba van (a bélben kb. 1 kg). Így súlyarányban csak 1-2%-ban vagyunk baktériumok, mintegy 98-99%-ban mégiscsak emberek vagyunk! A baktériumainkat akár egy térben bonyolultan eloszlott külön szervnek (mondjuk: baktériumszervnek) is nevezhetnénk, amely ugyan sajátunk, de genetikailag külön fázist alkot (a sejtjeinkhez képest). 


A bennünk élő mikrobák nagy része számunkra is jó segítő, cimbora, velünk együtt élő élettárs, – akikért (és néha akik ellen) a harang szól. Az egyre jobban terjedő új felfogás szerint, az élettárs-mikrobáink nem bennünk–rajtunk élősködő paraziták, hanem mintegy billiónyi számú olyan lénytömeg, amely általában védi a bőrünket, a nyálkahártyáinkat, és a testnedveink egy részét is. Ezek a lények a beleinkben vitaminokat és esszenciális aminosavakat is előállítanak számunkra. A bélbaktériumok állítják elő a véralvadásban szerepet játszó K1 vitamint, valamint az érelmeszedés és a csontritkulás ellen védő K2 vitamint is. Az emésztésünk mintegy 30%-át is ők végzik (rossz esetben, ezzel okozva-fokozva a kövérséget is).

A mikrobaflóra érdeke is az egészségünk és a békés együttélésünk. A bennünket kolonizáló mikrobabirodalom élettere, táptalaja, éltető környezete ugyanis mi vagyunk, az élő és egészséges emberi test formájában. A szimbiózisban velünk élő mikrobák életfontosságúak számunkra (és általában az emlős állatok számára is). Ezt bizonyítja, hogy a steril egerekben torz belső szervek alakultak ki – apró ki szívvel.

Konklúzió

(2013 áprilisában):
Persze, az új  összefüggés felfedezése közelebb vihet annak megoldásához is. Lehet, hogy néhány év múlva már lesz olyan pirula, ami megakadályozza a karnitin káros átalakulását és aggodalom nélkül élvezhetjük a steaket.

Mindezt áttekintve célszerű óvatosabban bánni a karnitin étrend-kiegészítővel és a sok karnitint tartalmazó ételekkel – hátha más kutatások is megerősítik ezt a váratlanul előbukkant új, de még csak kezdeti kísérleti eredményeket és a hozzájuk kapcsolt hipotézist. Én a magam részéről időnként beteszem a Google keresőbe az L-Carnitine és a TMAO keresőkifejezést, hogy lássam az új fejleményeket, a pro és contra érveket.
(2015 májusában):
Az elmúlt két év megerősítette, hogy sok karnitin érelmeszesedéshez vezethet, főleg akkor, ha azt valaki hosszú távon is sok kolinnal fogyasztásával tetézi és ráadásul a benne levő bélflóra is olyan, ami elősegíti a sok TMA keletkezését. 

Ennek az egyébként kiváló molekuláris biológiai kutatásnak tálalása a médiában azonban nem volt szerencsés. Nincs itt semmi nagy szenzáció, és az újdonság is kevés. A TMAO ördögi szerepét az érelmeszesedésben már előzőleg is feltárták. A statisztikákból ismert volt a vörös húsok érelmeszesítési tendenciája is. Ez a kutatás ezeket korrekt módon megmagyarázta molekuláris biológiai alapon is. Ez nagy tudományos eredmény. 

A biológusoknak az étrendhez és a kiegészítésekhez való hozzászólása azonban elhamarkodott volt. Nagy hiba volt, hogy szenzációs tálalásban a laikus médiába is kikerültek az elhamarkodott, és a problémát nagyon leegyszerűsítő kutatói következtetések. 

Nagy hiba volt az is, hogy nem emlegették azt hogy ezek a folyamatok hosszú (évtizedes)  időtávúak. Emiatt egészen más megítélés alá eshetnek a fiatal és az idős fogyasztók. A közölt (és itt is bemutatott) ábrák azt sugallják, hogy a végkövetkezmények (szívinfarktus, halál stb.) okozatilag determináltak és rövid távon is bekövetkeznek. Ez az ijesztgetés jól szolgálta a meghökkentést és a szenzációkeltést, amiben a média szolgálatkész társtettes volt.

2015-ben már Hazen professzor is arról beszél, hogy még nagyon elején vannak a kutatásoknak. Rájött arra, hogy a karnitin és kolin fogyasztás megszorítása nem igazán visz előre. Most már a bélflóra (mikrobiom) alakítását tartja az igazán előrevivő iránynak.  

Ebben nagy segítség lesz, ha a TMAO vérszintjének a labormérése rutinná válik (mint a cukrosoknál a vércukormérés). Akkor a megszorítási tanácsokat csak azoknak kell betartaniuk, akikkel valóban probléma van. A többiek szabadon élvezhetik a karnitin  és kolin tartalmú étrend és étrend-kiegészítők fogyasztását.

 

MELLÉKLET: EGY ANGOL NYELVŰ ÍRÁS 



Nézzünk bele egy angol nyelvű közleménybe is:

Carnitine may raise risk from fat, cholesterol

New Health Worry in Red Meat
Carnitine—Also in Some Energy Drinks—May Raise Risk From Fat, Cholesterol
U.S. NEWS Updated April 7, 2013, By MELINDA BECK Bloomberg News 
 
Beef contains carnitine, which when digested by bacteria in the intestines may increase the likelihood of heart disease and stroke, a study found.
Doctors have long assumed that saturated fat and cholesterol in red meat are what raise the risk of heart disease. But a study in the journal Nature Medicine fingers another culprit: carnitine, a compound abundant in red meat that also is sold as a dietary supplement and found in some energy drinks
Health reporter Melinda Beck points out a compound found in red meat, energy drinks and several other foods has been found to raise the risk of heart disease.

TMAO (TriMetilAmin-N-Oxid)

Carnitine typically helps the body transport fatty acids into cells to be used as energy. But researchers at the Cleveland Clinic found that in both humans and mice, certain bacteria in the digestive tract convert carnitine to another metabolite, called TMAO (TriMetilAmin-N-Oxid), that promotes atherosclerosis, or a thickening of the arteries.

The researchers, led by Stanley Hazen, chief of cellular and molecular medicine at the Cleveland Clinic's Lerner Research Institute, tested the carnitine and TMAO levels of omnivores, vegans and vegetarians, and examined records of 2,595 patients undergoing cardiac evaluations.

In patients with high TMAO (TriMetilAmin-N-Oxid) levels, the more carnitine in their blood, the more likely they were to develop cardiovascular disease, heart attacks, stroke and death.

Many studies have linked consumption of red and processed meat to cardiovascular disease and some cancers. The Harvard School of Public Health reported last year that among 83,000 nurses and 37,000 male health professionals followed since the 1980s, those who consumed the highest levels of red meat had the highest risk of death during the study, and that one additional serving a day of red meat raised the risk of death by 13%.

The new findings don't mean that red meat is more hazardous than previously thought. But they may help explain the underlying risk of eating red meat, which some researchers have long thought was higher than the saturated fat and cholesterol content alone could explain.

At same LDL level one develops cardiovascular disease and the other doesn't

Dr. Hazen speculated that carnitine could be compounding the danger. "Cholesterol is still needed to clog the arteries, but TMAO changes how cholesterol is metabolized—like the dimmer on a light switch," he said. "It may explain why two people can have the same LDL level [a measure of one type of cholesterol], but one develops cardiovascular disease and the other doesn't."

TMAO-producing bacteria

One surprising finding, Dr. Hazen said, was how a long-term diet that includes meat affected the amount of TMAO-producing bacteria in the gut and thus magnified the risk. In the study, when longtime meat-eaters consumed an eight-ounce steak and a carnitine supplement, their bacteria and TMAO levels rose considerably.

But when a vegan ate the same combination, he showed no increase in TMAO or bacterial change. "Vegans basically lose their ability to digest carnitine," said Dr. Hazen.

The study was sponsored by the National Institutes of Health

The study, sponsored by the National Institutes of Health, didn't assess how little red meat people could consume and still have elevated TMAO. Nor did it look at how long someone had to abstain from red meat to end the process. "We know it will be longer than one week, but shorter than one year," Dr. Hazen said.

He and his colleagues have been exploring how altering gut bacteria might influence the risk of heart disease.

"In the future, maybe there will be a heart-healthy yogurt, or a drug to block the formation of TMAO," he said.

Consumption of red meat—primarily beef, veal, lamb and pork—has been falling gradually since 1970. Trade groups for meat producers have questioned the link to cardiovascular disease, saying studies that ask people to recall what they ate over long periods are imprecise.

"Cardiovascular disease…is a complex condition that appears to have a variety of factors associated with it, from genetics to lifestyle," said Betsy Booren, chief scientist at the American Meat Institute Foundation.

Dietary supplement carnitine

As a dietary supplement, carnitine is designated as "generally regarded as safe" by the Food and Drug Administration, but few studies have looked at its long-term safety.

A 2006 risk assessment found no adverse effects when subjects consumed 2,000 milligrams a day for six months. (An eight-ounce steak has roughly 200 mg of carnitine.)

Ads for supplements promote carnitine as helping boost energy levels, particularly in endurance sports, and assisting in recovery after intense exercise; some also claim that it helps shed pounds and improve brain function. 

Council for Responsible Nutrition: study "a new, emerging hypothesis"

Duffy MacKay, vice president for scientific and regulatory affairs at the Council for Responsible Nutrition, a trade group for the supplement and energy-drink industries, called the study "a new, emerging hypothesis," but said the researchers were drawing large conclusions from small studies of mice, bacteria and human biomarkers.

"The concept that one component of your diet, or one molecule, is responsible for your health woes is questionable," he said.

Humans generally have plenty of carnitine

Dr. Hazen noted that some energy drinks have more carnitine in a single can than a porterhouse steak. "I worry about what happens in 10, 20 or 30 years of consumption," he said.
He said humans generally have plenty of carnitine in their diet, which also is found in small amounts in nuts, beans, vegetables and fruit, and don't need to take it in supplement form.

FÜGGELÉK

A megoldás nem lesz könnyű, de igen sok kutató dolgozik rajta. Itt azonban igen bonyolult biológiai folyamatokról van itt szóamit az alábbi ábra is érzékeltet: Figure 6: Effect of TMAO on cholesterol and sterol metabolism.  From Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis
Nature Medicine 19,576–585 (2013) doi:10.1038/nm.3145 Received 07 December 2012 Accepted 27 February 2013 Published online 07 April 2013 

Képaláírás:
a,b) Measurement of total bile acid pool size and composition 
(a) and cholesterol absorption 
(b) in adult female (>8 weeks of age) Apoe−/− mice on normal chow diet versus diet supplemented with TMAO for 4 weeks. Data are expressed as means ± s.e.m. 
(c) Summary scheme outlining the proposed pathway by which microbiota participate in atherosclerosis. 
The microbiota metabolizes dietary l-carnitine and choline to form TMA and TMAO. 
TMAO affects cholesterol and sterol metabolism in macrophages, liver and intestine.
Néhány jelölés:

FMOs = flavin monooxygenases;

TMA = trimethylamine;

TMAO = trimethylamine-N-oxide;

OST-α = solute carrier family 51, alpha subunit;
ASBT= solute carrier family 10, member 2.


 Kapcsolódó publikációk:

1.) MTI–HVG.hu: Érszűkületet okozhat egy közismert étrendkiegészítő.
2013. április 08. http://hvg.hu/egeszseg/20130408_erszukulet_lkarnitin_kutatas
2.) MTI– richpoi.com: Érszűkületet okozhat egy közismert étrend-kiegészítő
2013 április 09. http://richpoi.com/cikkek/tudomany/erszukuletet-okozhat-egy-kozismert-etrendkiegeszito.html
3.) Gauranga Das: Rekviem a karnitinért
2013. április 12. http://hotashtanga.blogspot.hu/2013/04/rekviem-karnitinert.html
4.) Friss L-karnitin és régi lecitin kutatás - Mind meghalunk! :)
http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2013/04/09/friss_l-karnitin_es_regi_lecitin_kutatas_mind_meghalunk
5.) Nature Medicine / Wall Street Journal / Hír24: Megvan a szív igazi ellensége 2013.04.09. http://www.hir24.hu/tudomany/2013/04/08/megvan-a-sziv-igazi-ellensege/~~fokusz.
6.) MELINDA BECK Bloomberg News: New Health Worry in Red Meat. Carnitine—Also in Some Energy Drinks—May Raise Risk From Fat, Cholesterol.
U.S. NEWS Updated April 7, 2013.http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324050304578408702646200088.html
A version of this article appeared April 8, 2013, on page A3 in the U.S. edition of The Wall Street Journal, with the headline: New Health Worry in Red Meat.

7.) MNO (Forrás: BBC): Így károsítja a vörös hús a szívet. Tudomány, 2013. április 08.http://mno.hu/tudomany/igy-karositja-a-voros-hus-a-szivet-1150101
8.) A még még meg sem jelent eredeti publikáció elektronikus kivonata: Abstract [Epub ahead of print]:
Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis.
Authors: Koeth RA, Wang Z, Levison BS, Buffa JA, Org E, Sheehy BT, Britt EB, Fu X, Wu Y, Li L, Smith JD, Didonato JA, Chen J, Li H, Wu GD, Lewis JD, Warrier M, Brown JM, Krauss RM, Tang WH, Bushman FD, Lusis AJ, Hazen SL.
Nat Med. 2013 Apr 7. doi: 10.1038/nm.3145. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23563705.

3 megjegyzés:

  1. Igen régebben én is szedtem fogyókúra alatt, talán még segített is, de a fentiek tükrében hanyagolni fogom. Inkább sok zöldség, némi fehérje lenne az ideális.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én eleinte napi egy 500mg-os kapszulát szedtem szíverősítőként, majd később az adagot megdupláztam.
      Ezeket a híreket olvasva egyelőre visszatérek a napi egy kapszulára.
      ...és várom a további fejleményeket (vajon a kapszulagyártók, illetve az általuk finanszírozott kutatások visszavágnak-e és hogyan).

      Törlés
  2. No, azért gondolom nem egy hónap alatt jönnek elő a negatív hatások... Én is napi 15ml-t iszom belőle.

    VálaszTörlés